Dzięki naturalnym spalaczom tłuszczu dieta odchudzająca nie musi być uboga i monotonna - wręcz przeciwnie! Od teraz dążąc do swojej wymarzonej sylwetki nie rezygnuj z ulubionych produktów spożywczych, a jedynie podrasuj swoje codzienne menu wprowadzając do niego ich zdrowe zamienniki. Czy wiesz, że masło orzechowe przyśpiesza metabolizm, a picie wody z cytryną i dodatkiem pieprzu cayenne usprawni Twoje trawienie w ciągu dnia i pomoże Ci wysmuklić sylwetkę? Nie czekaj dłużej na podjęcie nowego fit wyzwania - wprowadź zmiany żywieniowe już dziś, łącząc je z aktywnym trybem życia. W szybkim spalaniu tkanki tłuszczowej z pewnością pomogą ćwiczenia cardio, jak pływanie, fitness, CrossFit, czy bieganie, a nawet nieco spokojniejsza joga, która stymuluje przemianę materii. Poświęcając się swojej ulubionej dyscyplinie zapomnisz o trudzie, jaki w nią wkładasz i szybciej uzyskasz upragniony efekt!

1. Naturalne spalacze tłuszczu: aronia

Naturalne spalacze tłuszczu, fot. Fotolia

Aronia to jeden z zapomnianych i niedocenianych polskich owoców, które zasługuje na miano "superfood". Włączenie jej do diety w surowej lub suszonej postaci wzmacnia układ odpornościowy, przeciwdziała powstawaniu anemii (aronia posiada silne właściwości odbudowujące krwinki czerwone) i dostarcza najlepsze możliwe składniki odżywcze wraz ze sporą dawką antyoksydantów. W swoim składzie posiada również dużą zawartość antocyjanów i witaminy C, dzięki czemu przyśpiesza oczyszczanie organizmu i zachodzące w nim procesy metaboliczne. My polecamy spożywać aronię w stałej postaci, dodaną do owsianki, lub w formie wyciśniętego z niej soku, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do zielonej herbaty. 

 

2. Naturalne spalacze tłuszczu: produkty z pełnego przemiału 

Naturalne spalacze tłuszczu, fot. Fotolia

Nie bez powodu dietetycy nakłaniają nas do zastąpienia produktów z białej mąki wypiekami z ciemnego, pełnoziarnistego pieczywa, czy stosowania w diecie brązowego, nieprzetworzonego ryżu. Poza tym, że są zdrowsze, lepiej wpływają na przemianę materii - dzięki nim organizm szybciej spala tłuszcz, bo składniki te są lżejsze dla układu trawiennego i naturalnie się w nim rozkładają. Dodatkowo dieta bogata w kasze (w szczególności kasze jaglaną i quinoa) przywraca organizmowi równowagę, pomagając mu w odkwaszaniu (czego skutkiem jest nadmierna ilość mięsa i nabiału w diecie) oraz oczyszczaniu się z toksyn.

 

 

 

3. Naturalne spalacze tłuszczu: papryczki chili

Naturalne spalacze tłuszczu, fot. Fotolia

Papryczka chili to kulinarny dodatek pasujący do każdego rodzaju dań, który podkręca nie tylko smak ale i...metabolizm! Wszystko za sprawą zawartej w niej kapsaicynie, która decyduje o jej ostrym, pobudzającym aromacie. Zjedzenie tego czerwonego warzywa nawet w minimalnej ilości wpływa na ciało rozgrzewająco, dzięki czemu dosłownie stapiamy pochłonięte wraz z nim kalorie. Spożywaj papryczki w ich surowej, suszonej, bądź wędzonej postaci dodając je do posiłków wytrawnych, a nawet gorącej czekolady. Ich spalająca tłuszcz właściwość zadziała również wtedy, gdy wypijesz napój z ich udziałem z ciepłej wody, soku z połowy cytryny i odrobiny pieprzu cayenne

 

 

 

4. Naturalne spalacze tłuszczu: białko 

Naturalne spalacze tłuszczu, fot. Fotolia

Każdy entuzjasta zdrowego stylu życia wie, że najlepszym sposobem na spalenie tłuszczu jest dieta bogata w białko. I nie chodzi tu tylko o menu złożone z mięsa i nabiału - ten składnik warto dostarczać sobie np. w formie koktajli zmiksowanych z miarką sproszkowanych protein. Dobrym (i zdrowym) źródłem białka są rośliny strączkowe takie jak soja, fasola, czy ciecierzyca oraz nasiona konopii i białko kurzego jaja, które warto oddzielać od tłustego żółtka źle wpływającego na cholesterol. Proteinowe posiłki połączone z aktywnością fizyczną pozwalają w szybkim czasie spalić tłuszcz, w miejscu dawnych fałdek budując mocne mięśnie. 

 

5. Naturalne spalacze tłuszczu: masło orzechowe 

Naturalne spalacze tłuszczu, fot. Fotolia

Masło pozyskane z orzechów pozwala spalić nadmiar tłuszczu zgromadzony w naszym ciele - pod warunkiem, że w jego składzie nie znajdzie się cukier, tona soli, czy olej palmowy. Jak to działa? Naturalny tłuszcz zawarty w nasionach i orzechach pozwala już w niewielkich ilościach na długo nasycić organizm, dostarczając mu energii i niezbędnych składników odżywczych. Spożywając go zaspokoimy dzienne zapotrzebowanie na ten składnik diety, a jako że jest on w 100% organiczny, organizm nie będzie mieć problemów, by go strawić. Masło orzechowe szczególnie dobrze wpływa na metabolizm, gdy zostanie zjedzone na śniadanie, lub dodane do koktajlu z mlekiem i bananem po porządnym wysiłku. 

 

 

 

6. Naturalne spalacze tłuszczu: grejpfrut

Naturalne spalacze tłuszczu, fot. Fotolia

Chcąc pozbyć się nadmiaru tłuszczu z organizmu warto włączyć do diety moc owoców i warzyw. W odchudzającym menu najlepiej sprawdzą się cytrusy - w szczególności grejpfruty, które obniżają poziom insuliny w organizmie, nie podnoszą cukru we krwi i pobudzają metabolizm, za sprawą swojej dużej kwasowości.  Spożywaj te owoce najlepiej jako dodatek do śniadania lub w formie płynnej jako sok, czy smoothie. Po ich obraniu nie unikaj ich białych części (membran grejpfruta), które zawierają sporo błonnika. 

 

 

 

7. Naturalne spalacze tłuszczu: olej kokosowy

Naturalne spalacze tłuszczu, fot. Fotolia

Olej kokosowy to uznany sprzymierzeniec kobiecej urody. W naszym życiu zastępuje nie tylko nawilżający krem, czy płyn do demakijażu. Produkt ten idealnie sprawdza się jako naturalny spalacz tłuszczu, który powinien znaleźć się w każdym zdrowym jadłospisie. Tajemnica tkwi w jego składzie zawierającym średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe ulegające w organizmie szybkiemu rozkładowi, co w efekcie daje nam solidną dawkę energii oraz pobudza metabolizm. Olej kokosowy redukuje cholesterol i w przeciwieństwie do innych tłuszczów zmniejsza kalorycznośc przyrządzonych z jego udziałem dań. Warto piec na nim wytrawne potrawy i dodawać go do porannej kawy. 

 

 

 8.  Naturalne spalacze tłuszczu: zielone warzywa

 

Naturalne spalacze tłuszu, fot. Fotolia

Kolor zielony przywodzi na myśl wiele pozytywnych cech. Nie bez powodu dania z jego udziałem wydają się być zdrowsze, lepsze i pełniejsze energii - chętniej po nie sięgamy. Za barwę zielonych owoców i warzyw odpowiada chlorofil,  który silnie odkwasza i oczyszcza organizm, dostarczając żelazo do narządów wewnętrznych. Kolejnym cennym składnikiem roślin o tym kolorze jest tryptofan (jego źródłem są m.in. szpinak, jarmuż, kiwi i szparagi) wytwarzający w ciele melatoninę, która reguluje stres i przywraca nam spokojny, głęboki sen. Te dwa organiczne związki chemiczne posiada w sobie także owoc awokado, będący dodatkowo najlepszym źródłem zdrowego, przyśpieszającego odchudzanie tłuszczu. Łącz na swoim talerzu wszystko co zielone wraz z innymi pobudzającymi metabolizm składnikami, by w szybkim czasie móc cieszyć się lżejszą i smuklejszą sylwetką!

Tekst: Zuzanna Ludwig / Green City Life