Odżywia, oczyszcza i odchudza - jogurt kokosowy 

Jogurty naturalne to istotny składnik zdrowej diety. Produkty te są doskonałym źródłem białka i szeregu witamin z grupy B, dostarczają ciału cennych składników mineralnych. Zawarte w nich żywe kultury bakterii zbawiennie wpływają na metabolizm. Naturalny probiotyk powstaje w procesie fermentacji, podczas którego zawarty w mleku cukier (laktoza) zostaje zamieniony na kwas mlekowy. Jednak czy wszystkie jogurty i kefiry działają na nasz organizm tak samo? Okazuje się, że ich szeroki wybór na sklepowej półce wcale nie ułatwia wyboru tego o najlepszym składzie. Taki produkt najlepiej wykonać w domu metodą diy, by otrzymać komplet prozdrowotnych właściwości.

Kokosowy jogurt naturalny - właściwości 

Czy wiesz, że jogurty i kefiry przyczyniają się również do detoksu organizmu? Regularne spożywanie napoju bogatego w probiotyki już przez 10 dni sprawia, że oczyścisz ciało z toksyn i pozbędziesz się paru niechcianych kilogramów. Tak, to właśnie żywe kultury bakterii usprawniają w ciele gospodarkę trawienną oraz naprawiają rozregulowany metabolizm. Ale czy tylko z krowiego mleka można otrzymać naturalny probiotyk? Okazuje się, że równie wartościowe są jogurty roślinne - nie uczulają i, w przeciwieństwie do tych odzwierzęcych, nie obciążają organizmu. Pośród nich króluje jogurt kokosowy, okrzyknięty nowym superfoodem!

Wszystko za sprawą zawartego w nim tłuszczu, który przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Reguluje on również poziomu cukru we krwi, co zapobiega napadom głodu. Dodatkowo, mleko kokosowe posiada kwas laurynowy, mający silne właściwości wzmacniające organizm. Składnik ten polepsza koncentrację i hamuje proces starzenia się komórek. Oprócz niego w jogurcie kokosowym znajdują się także witaminy z grupy B, magnez, potas, wapń, kwas foliowy czy nawet żelazo.

Przepis na domowy jogurt kokosowy:

  • szklanka mleka kokosowego bez konserwantów
  • saszetka kultury bakterii lub jeden grzybek kefirowy
  • 200 g inuliny
  • łyżeczka cukru kokosowego lub łyżka syropu klonowego

Mleko kokosowe przelej do słoiczka i dokładnie wymieszaj je z kulturą bakterii, inuliną oraz słodem. Zamiast wieka, przykryj naczynie kawałkiem bawełnianego materiału i obwiąż je gumką recepturką. Jogurt odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny - po tym czasie będzie gotowy. Wymieszaj go przed spożyciem (podzieli się bowiem na dwie warstwy) i skonsumuj solo lub z ulubionymi, śniadaniowymi dodatkami. Możesz również miksować koktajle na jego bazie.