Nocna owsianka na 3 sposoby - przepisy

Owsianka to wspaniała opcja na śniadanie! W końcu płatki owsiane posiadają mnóstwo rozpuszczalnego błonnika, który zaspokaja apetyt na długie godziny, oraz beta-glukan wspomagający detoks organizmu. W owsie zawarty jest również mangan, selen, fosfor, cynk, magnezprzeciwutleniacze! To właśnie te składniki czynią ten pierwszy posiłek dnia bardziej energetycznym, a na dodatek sprzyjającym utrzymaniu sylwetki w ryzach. Wyliczać dalej zalety owsianki? Dzięki temu, że posiada delikatny smak, każdego dnia można przyrządzać ją w zupełnie inny sposób (przez co chyba nigdy się nie znudzi!). Miska gorących płatków z mlekiem świetnie rozgrzewa zimą, a owsianka przygotowane na wodzie w ciągu nocy stanowi doskonałe śniadanie następnego dnia. Posiłek ten sprawdza się jako danie na wynos, które można zabrać ze sobą do pracy, gdy rano nagli nas czas. 

Dlaczego trzeba namaczać płatki owsiane? 

Płatki owsiane namoczone przez noc zwiększają swoją objętość, przez co stają się bardziej sycące. Ale to nie jedyny powód, dla którego zalewamy je wodą - owies zawiera bowiem antyodżywcze związki zwane fitynianami, które utrudniają wchłanianie takich składników, jak wapń, cynk, żelazo, blokując ich pozytywny wpływ na organizm. Dzięki moczeniu zbóż pozbywamy się tych szkodliwych substancji, dostarczając ciału więcej pożywnych wartości. 

Nocna owsianka - przepis na bazę:

1/2 szklanki płatków owsianych

1/2 szklanki wody lub mleka

Dodatki: cynamon, syrop klonowy/miód, nasiona, orzechy, suszone owoce, wiórki kokosowe itp. 

Płatki owsiane wymieszaj z wodą lub mlekiem. Dodaj do nich odrobinę słodu i ulubione składniki. Przełóż całość do szklanego słoika i schowaj tak przygotowaną owsiankę na noc do lodówki. Następnego dnia do posiłku dodaj świeże owoce.

Nocna owsianka na 3 sposoby - PRZEPISY >>