Tost z awokado i jajkiem w koszulce - przepis

Tost z awokado jest jednym z najbardziej "instagramowych" dań, które poza apetycznym wyglądem dobrze smakuje i serwuje ciału sporą dawkę energii. Nic dziwnego - to kombinacja białka oraz najzdrowszych tłuszczów. Taki miks korzystnie wpływa na sylwetkę. Skutecznie przyśpiesza metabolizm! Wiedzą o tym modelki i guru fitnessu, toteż tost ten często gości na ich talerzach. Jak najlepiej przyrządzić jajko, by idealnie łączyło się z kremowym awokado? Polecamy ugotować je "w koszulce" (po benedyktyńsku). Dzięki temu białko będzie delikatnie ścięte, a żółtko płynne. To najsmaczniejszy śniadaniowy wariant, który odmieni dietetyczne menu!

Co powinnaś jeść codziennie rano, żeby mieć płaski brzuch? >>

Przepis:

1 awokado

1 jajko

kromka żytniego pieczywa

liście rukoli

pieprz

nasiona dyni i słonecznika

Awokado pokrój w plastry i połóż je na kawałku pieczywa polanego oliwą czy posypanego świeżą rukolą. W rondelku zagotuj wodę z octem. Jajko ostrożnie wbij do filiżanki, uważając żeby żółtko się nie rozlało. Zamieszaj gotującą się wodę łyżką i przechyl filiżankę tuż nad taflą wody, aby jajko mogło wpaść w wir, który utworzył się na powierzchni. Gotuj tak jajko przez 4 minuty, po czym wyjmij je z rondla łyżką cedzakową i osusz na papierowym ręczniku. Nałóż je na tosta z awokado, oprószając jego wierzch świeżo zmielonym pieprzem.

Poznaj 5 najlepszych dań z awokado - PRZEPISY >>