Owsianka - najlepsze śniadanie w trakcie odchudzania?

Próbujesz schudnąć? Zamień śniadaniowe kanapki na owsiankę. Jak wykazują badania naukowe, posiłek wykonany z płatków owsianych przyczynia się do zgubienia zbędnych kilogramów! Ale jak to? Przecież produkt ten jest kaloryczny, a w dodatku to same węglowodany! Otóż owsianka, w przeciwieństwie do pieczywa i makaronu, w powolny sposób uwalnia energię. Dzięki temu na długo zaspokaja apetyt i nie powoduje skoku cukru we krwi. Owies pęcznieje po wejściu w reakcję z płynem (wodą, mlekiem, jogurtem naturalnym), przez co jest wolniej trawiony przez organizm. A przy tym dostarcza ciału dużo białka i błonnika!

Jedz owsiankę na śniadanie każdego dnia, a będziesz o krok bliżej od wymarzonej figury. Płatki owsiane poprawiają trawienie i skutecznie przyśpieszają metabolizm! Nie odkładają się w "boczkach" i potrafią zwalczyć zachciankę na słodycze. Możesz przyrządzić je na wiele sposobów - z wodą, mlekiem, jogurtem lub puree z owoców. Latem nic tak nie ochładza, jak owsianka w słoiczku przygotowana poprzedniego wieczoru! A zimą i jesienią...ta w wersji na ciepło, z konfiturą oraz korzennymi przyprawami. Owies to źródło dobrych węglowodanów, które są doskonałym paliwem dla ciała. Warto dodawać go również do koktajli, by posiłek w formie płynnej sycił na dłużej.

Jakie jeszcze są zalety płatków owsianych? Możesz przyrządzić je w ekspresowym tempie! I to z dowolnymi składnikami. Wystarczy, że ugotujesz lub wymieszasz ten produkt z wybranym płynem, by następnie dodać do nich ulubione składniki - świeże owoce, cynamon, kakao, orzechy, gorzką czekoladę, miód, daktyle, żurawinę. Kombinacji jest wiele, dzięki czemu owsianka nigdy się nie znudzi. To nie wszystko! Z płatków owsa możesz wykonać również zdrowe ciasteczka, deserowe "kulki mocy" i domową granolę, która nie ma w składzie cukru. Ostatnim hitem w świecie fit jest także rawnola - surowy miks z daktylami oraz płatkami kokosa. Ten sposób sprawdza się szczególnie w smoothie bowl, przemycając do ciała moc błonnika, witamin, czy antyoksydantów.

Sprawdź 3 przepisy na "nocną" owsiankę >>