Szukasz zdrowej alternatywy dla tradycyjnych lodów? Z pewnością znasz już tzw. "nana ice-cream", czyli lody zmiksowane z mrożonych bananów (sprawdź przepis >>). Ulubiony deser na zimno przyrządzisz również bez użycia owoców, z kaszy jaglanej. Dzięki temu lody będą kremowe i super zdrowe, gdyż składnik ten zawiera wiele cennych minerałów! Kasza jaglana to nasz polski superfood, odpowiednik popularnej komosy ryżowej. Jest bezglutenowa i ma delikatny smak, dzięki czemu odnajduje się w daniach na słodko. Wiele razy "zgrzeszyłyśmy" z przyrządzonym z niej mocno czekoladowym budyniem (receptura >>). Jaglanka to również idealna alternatywa dla śniadaniowej owsianki. Warto ją jeść w trakcie choroby, by odzyskać siły i wzmocnić organizm. Już wiesz, na jaki deser skusisz się dziś po treningu? Jaglane lody to coś, czego musisz spróbować! Gwarantujemy, że na stałe zagoszczą w Twoim fit menu. 

Lody z kaszy jaglanej - przepis

Składniki:

90 g suchej kaszy jaglanej

2 szklanki mleka migdałowego

2 łyżki mleczka kokosowego z puszki

3 łyżki oleju kokosowego

4 łyżki kakao lub karobu

1/3 szklanki syropu klonowego

kilka kropel naturalnego aromatu z wanilii

dodatki: 2 łyżki masła orzechowego, banan pocięty w plasterki, borówki, płatki migdałów, chipsy kokosowe

Ugotuj kaszę na mleku z odrobiną soli. Kiedy będzie gotowa (powinna wchłonąć cały płyn), przykryj rondelek i odstaw ją do wystudzenia. Następnie zmiksuj ją na zimno z resztą składników. Przełóż masę do foremek na lody lub prostokątnego pojemnika. Wstaw kaszę do zamrażarki na ok. 4 godziny. Co jakiś czas przemieszaj mase łyżką, aby stała się kremowa. Lody serwuj z sosem z tahini lub polewą z gorzkiej czekolady. 

Domowe Rafaello z kaszy jaglanej - przepis >>