Chai latte - kawa czy herbata?

Chai latte to zimowa alternatywa dla kawy, która pojawia się w wielu kawiarniach. Czym charakteryzuje się ten napój? Tradycyjny, indyjski napar przygotowuje się na bazie liściastej herbaty oraz świeżych, korzennych przypraw. Ma za zadanie rozgrzać organizm i lekko go pobudzić, a przy tym wzmocnić układ odpornościowy. Herbata chai dodaje energii za sprawą teiny oraz imbiru będącego bombą antyoksydantów. Znaduje się w niej także cynamon, który podkręca metabolizm, i mleko dostarczające białko czy wapń. Warto dosłodzić napar miodem zamiast cukru, by uzyskał właściwości antybakteryjne. Chai latte można przyrządzić na kilka sposobów - nasz ulubiony to ten na bazie zielonej herbaty lub mleka migdałowego. Taka mieszanka nie tylko pobudza ciało w zimne dni, ale i skutecznie zastępuje słodki deser. 

Przepis na chai latte

Składniki:

1 szklanka wody

3 łyżeczki ulubionej herbaty liściastej

1 laska cynamonu

1 laska wanilii

2 łyżeczki miodu

1/2 łyżeczki świeżo startego korzenia imbiru

1 łyżeczka świeżo zmielonego w moździerzu kardamonu

2/3 szklanki mleka migdałowego

W rondelku zagotuj wodę razem z przyprawami. Pozwól, aby gotowała się wolno przez ok. 10 minut, na małym ogniu. Następnie dodaj herbatę, zdejmij rondelek z palnika i nałóż na niego przykrywkę. Zaparzaj napar przez 3 minuty. Na koniec dodaj do niego miód. Odcedź całość i rozlej do szklanek lub dzbanka. Do gotowego naparu dolej mleko - możesz wcześniej je spienić.

Mleko z kurkumą - domowy lek na przeziębienie >>