Blok czekoladowy z orzechami

Blok czekoladowy to idealna, rozpustna przekąska na jesienne dni. Czekolada w połączeniu z orzechami dodaje energii i w pełni satysfakcjonuje apetyt na słodycze. Jak przyrządzić ukochany klasyk w wegańskiej wersji bez masła czy mleka w proszku? Mamy na to smaczny sposób. Wystarczy, że z tabliczką gorzkiej czekolady połączysz chrupiące masło orzechowe - palce lizać! Zamiast cukru w przepisie sprawdzą się miękkie daktyle, nadające blokowi ciągnącej się konsystencji. Taki deser możesz pokroić w prostokątne kawałki i zabrać go ze sobą na wynos. Sprawdzi się jako energetyczna przekąska, szczególnie po treningu!

Przepis na wegański blok czekoladowy

Składniki:

słoik naturalnego masła orzechowego "crunchy" (ok. 340 g)

4 łyżki oleju kokosowego

3/4 szklanki daktyli

tabliczka gorzkiej czekolady 90%

1 szklanka płatków kukurydzianych

dodatki: orzechy włoskie, żurawina

Daktyle namocz we wrzątku przez 20 minut. Następnie rozpuść w rondelku masło orzechowe z olejem kokosowym i daktylami. Dodaj połamaną tabliczkę czekolady, połącz składniki w jednolitą masę za pomocą blendera. Do masy dodaj płatki kukurydziane lub inne dodatki. Przelej całość do foremki wyłożonej folią aluminiową i wstaw ją do lodówki, gdy ostygnie. Blok będzie gotowy po ok. godzinie czasu, gdy stężeje. Możesz serwować go w formie batoników. 

Lubisz czekoladowe desery? Sprawdź najlepsze PRZEPISY >>