10 trendów kulinarnych na rok 2017

W 2017 roku żegnamy ramen i acai bowls, by ustąpić miejsce nieznanym do tej pory super foods oraz eksperymentalnej kuchni prosto z Filipin. Zdrowe odżywianie rośnie w siłę, wyraźnie wpływając na światowe trendy. Chętniej jemy w miskach, niż plastikowych pudełkach, tworząc miks ryżu z warzywami, ziołami, awokado lub świeżą salsą z mango. Upraszczamy przepisy, choć komplikujemy smaki, stawiając na nietypowe kulinarne kontrasty. Słodkie dania łączymy z ostrymi przyprawami lub słonym karmelem, a wytrawne wzbogacamy w egzotyczne owoce. Rządzi żywność fermentowana, algi morskie i surowe ryby - naturalne produkty mające najwięcej witamin. Pożądane są takie rarytasy, jak białe nasiona chia, różowa woda kokosowa czy czarny ryż.

Nie wahamy się również eksperymentować. Na talerz przemycamy ulubione przysmaki z różnych stron świata, tworząc niepowtarzalne, kulinarne kompozycje. Dozwolone chwyty? Kuchnie azjatycką łączymy z włoską, a amerykański, słodki fast food serwujemy ze zdrowymi smoothies. Nowy rok zaciera granice w gastronomii!

Trendy kulinarne 2017 - LISTA >>