Dyniowe latte - kawa w amerykańskim stylu

Pumpkin spice latte to kawowy hit jesieni, który przywędrował do nas z USA. Pod tą nazwą kryje się słodka receptura na gorący, korzenno-dyniowy napój. Tak zaserwowana kawa dodaje energii i ma wyjątkowy smak, nie do powtórzenia o innej porze roku. Oryginalny amerykański przepis polega na przyrządzeniu syropu na bazie wanilii oraz połączeniu go z dyniowym puree. Ten przysmak umili ci chłodne wieczory i zapewni prawdziwą ucztę dla podniebienia. Warto serwować go z bitą śmietaną oraz kawałkami białej czekolady. 

Pumpkin spice latte - oryginalny przepis 

Składniki:

1 espresso

2/3 szklanki gorącego mleka

3 łyżeczki puree z upieczonej dyni

1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii

1 łyżeczka cynamonu w proszku

1 łyżeczka imbiru w proszku

1 łyżeczka sproszkowanej gałki muszkatołowej

1/2 szklanki wody

Wodę przelej do rondelka, dodaj do niej przyprawy oraz ekstrakt waniliowy. Zagotuj płyn, zmniejsz ogień i podgrzewaj składniki przez kolejne 5 minut. Po tym czasie odstaw je na kwadrans do wystudzenia, po czym przecedź przez sitko z małymi oczkami. Powstały syrop wymieszaj w naczyniu z mlekiem, aż się połączy. Możesz dosłodzić je cukrem waniliowym lub łyżeczką syropu klonowego. Dodaj puree z dyni, całość zmiksuj i przelej do szklanki z kawą. Wierzch latte możesz ozdrobić bitą śmietaną, cynamonem i startą czekoladą. 

Deser z dyni o smaku słonego karmelu - PRZEPIS >>