Maranta trzcinowa - właściwości 

Arrowroot, czyli maranta trzcinowa, to nowość w świecie super foods. Jednak ten składnik szybko zyskuje na popularności! Sprawdza się bowiem w kuchni wegańskiej, surowej, bezglutenowej, czy nawet na diecie paleo. Specyfik pochodzi z Ameryki Południowej i jest skrobią pozyskaną z rośliny marantowatej, posiadającej niezwykłe właściwości. Jej zaletą jest bowiem duża zawartość potasu, żelaza, witamin z grupy B oraz moc zbawiennych dla urody antyoksydantów! To nie wszystko - z pomocą maranty trzcinowej można przyrządzić zdrową kaszkę, budynie, gęste sosy, czy nawet roślinną galaretkę. I to bez poddawania jej obróbce termicznej!

Tej skrobi można użyć także do wypieków i naleśników w wersji light, gdyż jest równie elastyczna, co pszenna mąka. Maranta trzcinowa to doskonała alternatywa dla jajek. Dzięki niej bez problemu zamienisz tradycyjny przysmak na deser w wegańskiej, czy nawet witariańskiej odsłonie. Warto dodać ją do domowych lodów, by nadać im wymarzonej, kremowej konsystencji. Ta skrobia jest łatwo trawiona przez organizm, dzięki czemu sprawdzi się w dietetycznym menu. Należy jednak pamiętać, by nie łączyć jej z mlekiem - traci wtedy elastyczną konsystencję. 

Poznaj właściwości innych super foods >>