Jak zrobić słony karmel?

Uwielbiamy podkręcać smak słodkich deserów, dodając do nich słone lub pikantne dodatki. Takie eksperymentalne kombinacje jeszcze długo nie znikną z naszych talerzy (sprawdź trendy kulinarne na 2017 rok >>). Do najbardziej pożądanych przez kubki smakowe należą przekąski, w których pierwsze skrzypce gra słony karmel. Cukier palony na maśle z odrobiną soli potrafi odmienić większość dań! Ta polewa sprawdzi się w duecie z popcornem, banoffee, sernikiem, lodami czy nawet kawą latte. Słony karmel można zrobić również z masłem orzechowym - gwarantujemy ucztę dla podniebienia! Do ostatnich trendów należy także łączenie go w wypiekach z herbatą matcha.

Przepis na słony karmel

Składniki:

4 łyżki białego cukru

1/4 szklanki wody

2 łyżki masła klarowanego

8 łyżek gęstej śmietany 30%

1/3 łyżeczki soli morskiej

opcjonalnie: 2 łyżki kremowego masła orzechowego

W rondelku na małym ogniu rozpuść cukier, aż się zabrązowi. Dolej do niego wodę i energicznie wymieszaj całość. Następnie do masy wlej śmietanę, gotuj masę przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodaj masło i sól (czy również masło orzechowe) i połącz składniki. Gotowy sos przelej do słoiczka. 

Zdrowy deser z dyni o smaku słonego karmelu - PRZEPIS >>