Smoothie z tapioką - deser w wersji fit

Tapioka to znany, azjatycki przysmak - produkt skrobiowy otrzymany z manioku, mający lekką konsystencję i niewiele kalorii! Na jego bazie można przygotować zdrowy pudding lub słynną bubble tea. Perełki pozbawione są cukru, tłuszczu, czy glutenu, dzięki czemu zalecane są w menu alergików! Ten specyfik sprawdza także jako dodatek do zup, dżemów, a nawet...koktajli! Dodając go do smoothie zamienisz zwykły napój w oryginalny deser, który z powodzeniem zaspokoi apetyt na słodycze. To idealna przekąska na letnie dni, odświeżająca każdy fit jadłospis!

Jagodowe smoothie z czarną tapioką - przepis

Składniki:

1/4 szklanki pereł czarnej tapioki

2 szklanki wody

4 łyżki syropu klonowego

mleko migdałowe

3/4 szklanki jagód

Tapiokę przesyp do rondelka i zalej wodą. Gotuj ją, mieszając delikatnie, aż kulki zaczną wypływać na powierzchnię. Gotuj je jeszcze przez kwadrans, po czym zdejmij rondelek z ognia i pozostaw perełki do wystudzenia, przykrywając naczynie ściereczką. Po tym czasie odcedź tapiokę z wody, przełóż do miseczki i zalej syropem klonowym. Następnie zmiksuj jagody z mlekiem i tak prygotowane smoothie przelej do szklanki. Dodaj do niego perełki w syropie - deser gotowy! 

Poznaj desery na bazie super foods >>