Grzane wino - najlepszy przepis

Grzane wino to rozgrzewający, smaczny trunek, po który chętnie sięgamy w zimne wieczory. Serwowane z pomarańczą i korzennymi przyprawami smakuje zupełnie inaczej, niż to prosto z butelki. Warto dodać do niego wanilię - wtedy zyska delikatny, słodki aromat! Z jakiego alkoholu robi się grzańca? Najsmaczniejszy wychodzi z czerwonego, półwytrawnego wina i nie musi to być rodzaj z najwyższej półki. Ważnym skadnikiem jest również cynamon, goździki, pomarańcza i miód. Jeśli posiadasz je w swojej kuchni, nie wahaj się przyrządzić naparu już dziś. Pamiętaj - wino ma mnóstwo antyoksydatów, które służą naszej urodzie!

Przepis na grzane wino z nutą wanilii

Składniki: 

1 butelka półwytrawnego wina

2 laski cynamonu

1 pomarańcza

1 łyżka goździków

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 laska wanilii

Wino przelej do garnka i zacznij je podgrzewać. Dodaj do niego laski cynamonu, goździki oraz gałkę muszkatołową. Pomarańczę pokrój na plasterki - jeden plasterek przekrój na pół i zostaw do udekorowania dwóch kielichów, resztę dorzuć do wina. Laskę wanilii przzekrój na pół, wydrąż z niej pastę i dodaj ją do grzańca. Kiedy grzane wino będzie już ciepłe, przelej je przez sitko do szklanek lub kielichów. 

Jak zrobić domowe wino? Sprawdź przepis >>