W środę w Melbourne ogłoszono listę "The World's 50 Best Restaurants", na której znajduje się 50 najlepszych restauracji na świecie. Do tej pory pierwsze miejsce zajmowała osławiona Osteria Francescana, nad ktorą pieczę sprawuje szef kuchni Massimo Bottura, specjalizujący się we "współczesnej kuchni włoskiej" (przeczytaj >>). W poprzednich latach restauracja zajęła 2. (2015) i 3. miejsce (2013 i 2014 rok). Teraz ponownie jest druga w rankingu, gdyż ustąpiła miejsce restauracji Eleven Madison Park w Nowym Jorku. Jej współwłaścicielem jest szef kuchni Daniel Humm, który prowadzi również słynną "The NoMad".

Trzygwiazdkowy kuchmistrz Michelin tworzy dania z sezonowych, lokalnych składników. Do jego specjalności należy kaczka z rusztu w glazurze z miodu i lawendy. Chociaż Daniel Humm pochodzi ze Szwajcarii, jest zafascynowany amerykańską metropolią - poświęcił jej aż trzy książki kulinarne. Gotuje w restauracjach od 14 roku życia, a pierwszą gwiazdkę Michelin otrzymał już jako 24-letni szef kuchni. W 2003 roku dostał pierwszą pracę w USA - został kucharzem w Campton Place w San Francisco. Tam uhonorowano go czterema gwiazdkami przez San Francisco Chronicle. Trzy lata później przeniósł się do Nowego Jorku, by współprowadzić Eleven Madison Park. Wczoraj spełniło się jego największe marzenie - restauracja została uznana za najlepszą na świecie! 

Daniel Humm, fot. mat. prasowe

Ranking "World's 50 Best Restaurants by San Pellegrino" uchodzi na najbardziej prestiżowe zestawienie najlepszych restauracji, zarówno dla smakoczy jak i szefów kuchni. Lista jest wynikiem głosów tysiąca kulinarnych ekspertów: krytyków, kuchmistrzów, dziennikarzy, restauratorów, autorów książek kulinarnych. Każdy z członków Akademii San Pellegrino typuje 10 restauracji, które odwiedził w ciągu ostatnich 18 miesięcy. Cztery z nich muszą pochodzić spoza regionu jurora, by uniknąć nadmiernego promowania własnego kraju. Rekordzistą rankingu była nieistniejąca już restauracja El Bulli, własność braci Ferrano i Alberto Adrià - pojawiła się na liście aż 5 razy! Cztery razy miejsce na podium zajęła osławiona kopenhaska Noma

W rankingu 50 najlepszych restauracji na świecie nie ma ani jednej restauracji z Polski. Nagrodę za najlepszego szefa kuchni otrzymała Ana Ros, szefowa kuchni Hisa Franko w Słowenii. Miano najlepszego cukiernika otrzymał Dominique Ansel. Statuetkę przyznano również paryskiej restauracji Septime (nr 35 na liście) za "ekologiczność", a barcelońska Disfurtar dostała nagrodę "One to watch" ("Restauracja, którą warto mieć na oku"). Wyróżnienie za całokształt osiągnięć otrzymał Heston Bluementhal, szef kuchni restauracji The Fat Duck w Wielkiej Brytanii. 

"The World's 50 Best Restaurants" - 10 najlepszych restauracji:

1. Eleven Madison Park, Nowy Jork (szef kuchni: Daniel Humm)

2. Osteria Francescana, Modena (szef kuchni: Massimo Bottura)

3. El Celler de Can Roca, Girona (szef kuchni: Joan Roca)

4. Mirazur, Menton (szef kuchni: Mauro Colagreco)

5. Central, Lima (szefowie kuchni: Virgilio Martinez, Pia Leon)

6. Asador Etxebarri, Axpe (szef kuchni: Victor Arguinzoniz)

7. Gaggan, Bangkok (szefowie kuchni: Gaggan Anand, Rydo Anton)

8. Maido, Lima (szef kuchni: Mitsuharu 'Micha' Tsumura)

9. Mugaritz, San Sebastian (szef kuchni: Andoni Luis Aduriz)

10. Steirereck, Vienna (szef kuchni: Heinz Reitbauer)

The Worlds 50 Best Restaurants - pełna lista: