SKŁADNIKI DLA 3-4 OSÓB:
Ciasto na gnocchi:
•800 g dyni (np. gatunku hokkaido lub piżmowej)
• 2 łyżki oliwy
• 800 g mączystych ziemniaków
• 3/4 szklanki utartego parmezanu
• 2 jajka
• 1 i 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
• 1 łyżeczka świeżo zmielonego białego pieprzu
• 3 łyżeczki soli
• mąka, ok. 1 i 1/2 – 2 szklanki
Do odsmażenia:
• 75g masła
• 3 łyżki świeżych listków szałwii
Do podania:
• świeżo starty parmezan

CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 minut

Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Z przekrojonej dyni wyjmujemy nasiona. Smarujemy oliwą i pieczemy ok. 1 godzinę, aż będzie miękka. Obieramy ze skóry, a miąższ miksujemy. W rondelku odparowujemy dyniowy przecier. Gdy stanie się gęsty, zostawiamy do wystudzenia. Gotujemy ziemniaki w mundurkach. Gorące obieramy i prze- puszczamy przez praskę. Dodajemy przecier z dyni, parmezan, przyprawy i jajka. Mieszamy. Na wierzchu ciasta zaznaczamy krzyż, który podzieli masę na cztery części. 1/4 masy odkładamy, a wgłębienie wypełniamy mąką. Dodajemy resztę ciasta i krótko wyrabiamy. Na stolnicy formuje- my z ciasta wałki o średnicy 3-4 cm i kroimy je na odcinki o długości 2-3 cm. Każdą kluseczkę przyciskamy palcem o zęby odwróconego widelca. Partiami gotujemy w lekko perkoczącej wodzie. Czekamy, aż wypłyną i gotujemy jeszcze ok. 2 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy w jednej warstwie. Gdy wszystkie kluseczki będą ugotowane, rozgrzewamy na dużej patelni masło, wrzucamy listki szałwii i smażymy przez 1-2 minuty, następnie lekko podsmażamy gnocchi. Podajemy posypane startym parmezanem.

Agnieszka Hermann jest lekarzem i od 15 lat mieszka i pracuje w Portugalii. Od 2006 roku prowadzi bloga www.kuchnianadatlantykiem.com, którego tematem są podróże kulinarne.