Fotolia
Pierniczki w wersji raw
Składniki:
1 i 1/4 szklanki daktyli
1/4 szklanki mąki migdałowej
1/4 szklanki białej gryki
3/4 szklanki nasion słonecznika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki pasty waniliowej
1 łyżka syropu klonowego
Pierniczki możesz udekorować wegańską białą czekoladą (przepis znajdziesz TUTAJ >>).
Jeśli daktyle nie są miękkie, zalej je wodą na całą noc. Następnego dodaj suszone owoce do pozostałych składników i zmiksuj całość w malakserze. Powstałą masę delikatnie rozwałkuj i wytnij w niej gwiazdki. Surowe pierniczki obtocz w cukrze kokosowym, cynamonie lub polewą z wegańskiej białej czekolady. Schowaj je do lodówki na 15 minut, aby stwardniały. Możesz przechowywać je w temperaturze pokojowej.