Mleko kokosowe, mleko migdałowe oraz to z ziaren konopi - czy wiesz, że one też posiadają zdrowe właściwości?

Mleko roślinne to smaczny, zdrowy napój pozyskiwany z nasion, zbóż i orzechów, stanowiący idealną alternatywę dla tego, które pochodzi od krowy. Nie tylko weganie je uwielbiają - sprawdza się również w menu alergików, osób z nietolerancją laktozy, czy jako dietetyczny zamiennik w przepisach, gdzie nabiał odgrywa główną rolę. Niezależnie od tego z jakiego produktu je wykonasz, wegańskie mleko nada Twoim ulubionym potrawom nowy smak. Koktajle wykonane na jego bazie są sycące i słodkie, a owsianka czy wypieki bardziej aromatyczne. I chociaż napoje roślinne o różnych smakach pojawiają się na wielu sklepowych półkach, lepiej wykonać je samemu w domu - tanim, przyjemnym i prostym sposobem, unikając konserwantów, polepszaczy smaku, a nawet dodatku cukru. 

Wegańskie mleko - PRZEPISY >>

Ciemna strona mleka migdałowego. Produkcja tego napoju zabiła już miliardy pszczół >>