Tosty francuskie możecie przygotować zarówno z chleba, jak i dowolnej bułki. Najlepiej jednak smakują zrobione z chałki. Podawajcie je z jajkiem, ulubionymi warzywami, masłem orzechowym, dżemem albo sezonowymi owocami. Sprawdźcie nasze ulubione  (sprawdzone) przepisy na tosty francuskie w wersji słodkiej i słonej

Tosty francuskie na słodko: przepis

SKŁADNIKI na tosty francuskie na słodko (2 porcje)
4 małe kromki chałki
1 jajko
50 ml mleka
cynamon
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka cukru
masło
maliny (mogą być mrożone i przed podaniem podgrzane w garnku)
miód/syrop klonowy
ricotta

PRZYGOTOWANIE
Chałkę pokroić na plastry. W głębokim talerzu widelcem roztrzepać widelcem jajko z dodatkiem mleka, cukru, cynamonu i ekstraktu z wanilii. Rozgrzać patelnię i wyłożyć na nią 2-3 łyżki masła. Bułkę namoczyć w jajku z mlekiem i przyprawami. Nałożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć z każdej ze stron około 2 min. Chałka powinna się zarumienić. Wyłożyć na papier albo ręcznik papierowy (by zebrać nadmiar tłuszczu). Rozłożyć na talerzu, dodać ricottę, maliny i polać miodem albo syropem klonowym. 

Tosty francuskie na słodko/ fot. Agata Wojtczak

Tosty francuskie na słono: przepis

SKŁADNIKI na tosty francuskie na słono (2 porcje)
4 małe kromki chałki
1 jajko
50 ml mleka
oregano/rozmaryn/ulubione zioła
chilli
sól i pieprz
masło
awokado
limonka
czarnuszka
rukola

PRZYGOTOWANIE
Chałkę pokroić na plastry. W głębokim talerzu widelcem roztrzepać widelcem jajko z dodatkiem mleka, ulubionych ziół, soli i pieprzu. Rozgrzać patelnię i wyłożyć na nią 2-3 łyżki masła. Bułkę namoczyć w jajku z mlekiem i przyprawami. Nałożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć z każdej ze stron około 2 min. Chałka powinna się zarumienić. Wyłożyć na papier albo ręcznik papierowy (by zebrać nadmiar tłuszczu). Rozłożyć na talerzu, dodać pokrojone na plasterki awokado, rukolę, skropić sokiem z limonki i posypać czarnuszką, solą i pieprzem.

Tosty francuskie na słono/fot. Agata Wojtczak