Tort brownie z malinami: przepis

Składniki

Brownie:

• 100 g masła
• 140 g gorzkiej czekolady
• 2 jajka M
• 120 g cukru
• 70 g mąki pszennej
• szczypta soli
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Krem malinowy:

• 100 g purée malinowego (uzyskanego
z ok. 120 g malin zagotowanych
i przetartych przez sito)
• 20 g śmietanki 36%
• 20 g cukru
• 1 żółtko
• 5 g mąki ziemniaczanej
• 5 g żelatyny
• 150 g śmietanki 30‒36%, schłodzonej
• 150 g mascarpone, schłodzonego

Biszkopt:

• 4 jajka L
• 130 g cukru
• 100 g mąki pszennej typ 450
• 30 g mąki ziemniaczanej
• szczypta soli

Krem śmietankowo-waniliowy:

• 150 g śmietanki 30‒36%, schłodzonej
• 100 g mascarpone, schłodzonego
• 15 ml ekstraktu waniliowego
• 1,5 łyżki cukru pudru

Nasączenie:

• 125 ml soku malinowego
Dodatkowo:
• krem maślany na bezie szwajcarskiej ze
strony 121
• 100 g malin

Najmodniejsze torty weselne: 3 proste przepisy na piękne ciasta, które możesz upiec na ślub swojej przyjaciółki>>

Przygotowanie: 

Rozgrzej piekarnik do 160ºC. W garnuszku rozptop masło, dodaj czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Przestudź. W misce roztrzep jajka z cukrem za pomocą rózgi. Połącz z czekoladą, następnie dodaj przesianą mąkę, ekstrakt waniliowy oraz szczyptę soli. Wymieszaj. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 25 minut, wyjmij z formy i wystudź. 

Żelatynę zalej zimną wodą, tylko do jej przykrycia. Odstaw na 10 minut. Do garnuszka włóż purée malinowe, wsyp cukier, dodaj żółtko, mąkę ziemniaczaną i 20 g śmietanki. Zblenduj i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, do uzyskania gęstego budyniu. Do gorącego budyniu dodaj namoczoną żelatynę i wymieszaj do rozpuszczenia. Budyń z żelatyną przykryj folią spożywczą tak, aby folia dotykała bezpośrednio budyniu – wówczas nie utworzy się kożuch, i wystudź. W misie miksera ubij zimną śmietankę i mascarpone na sztywny krem. Na koniec dodaj wystudzony budyń. 

Nagrzej piekarnik do 170ºC. Oddziel białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli umieść w misie miksera. Ubijaj do uzyskania gęstej piany, uważaj, aby ich nie „przebić”. Zacznij dodawać cukier, łyżka po łyżce. Miksuj około 10 minut na najwyższych obrotach do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Aby to sprawdzić, przetrzyj pianę pomiędzy palcami. Jeśli nie ma w niej grudek, białka są gotowe. Zmniejsz obroty miksera i zacznij dodawać żółtka, stopniowo i powoli, po każdym chwilę miksując. Mąki przesiej przez sito. Dodawaj do masy jajecznej w 3 turach, po każdej powoli i delikatnie mieszając szpatułką. Piecz przez 35 minut. Wystudź i przekrój na 2 blaty.

Bezglutenowy chlebek bananowy. Prosty przepis na amerykańskie ciasto z bananów>>

Ubij mascarpone ze śmietanką na sztywny krem. Pod koniec dodaj cukier puder i ekstrakt waniliowy. Na podkładzie tortowym/paterze/talerzu ostrożnie ułóż blat brownie. Wyłóż krem śmietankowo-waniliowy, bezpośrednio na kremie poukładaj maliny. Ułóż pierwszy blat biszkoptu i nasącz połową soku malinowego. Wyłóż krem malinowy. Przykryj drugim blatem biszkoptu i nasącz pozostałym sokiem malinowym. Tort chłodź w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Za pomocą szpatułki cukierniczej lub noża obłóż tort połową kremu maślanego, wyrównaj i schłodź. Nałóż drugą warstwę kremu, wyrównaj i schłodź. Dowolnie udekoruj.