Czekoladowy jagielnik na owsianym spodzie, bez glutenu i cukru według przepisu @Paulalovesparis

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez paulalovesparis (@paulalovesparis) Lis 9, 2019 o 9:32 PST

Składniki na owsiany spód:

- 150 g płatków owsianych

- 1,5 łyżki oleju

- 3 łyżki syropu klonowego

- 2-3 łyżki zimnej wody

Składniki na masę jaglaną:

- 180 g kaszy jaglanej

- 500 ml mleka roślinnego

- 500 ml wody

- 90 g erytrytolu

- 1 łyżka soku z cytryny

- 1 łyżeczka soli

- 100 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

- drobne owoce do ozdoby

Przygotowanie:

1. Płatki owsiane zmielić, dodać olej i syrop i zmiksować, stopniowo dodawać wodę, do uzyskania plastycznej masy, wyłożyć na spód tortownicy 22 cm, na dnie wyłożonej papierem, uklepać i podpiec ok. 15 min w 180*C.

2. W tym czasie przygotować masę: kaszę przepłukać wrzątkiem, zalać wodą i mlekiem, dodać sok, słodzik i sól i gotować na małym ogniu ok. 20 min, pod koniec dodać czekoladę w kosteczkach, wymieszać do jej rozpuszczenia i zblendować całość na jednolitą masę.

3. Przygotowaną masę wylać na podpieczony spód (działać szybko! masa momentalnie tężeje i bardzo łatwo o grudki), udekorować owocami i schłodzić w lodówce przez kilka h lub najlepiej całą noc. 

Ciasta bez pieczenia na Święta>>

Gryczany piernik z czekoladową polewą według przepisu @Fitfood_marlenki

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Fit life loverMarzena (@fitfood_marlenki) Gru 3, 2019 o 10:21 PST

Składniki na ciasto:

- 250 g mąki gryczanej

- łyżka przyprawy do piernika

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

- 2/3 szklanki mleka roślinnego

- pół szklanki zwykłych daktyli

- 2 łyżki masła orzechowego

- 2 banany

- 2 -3 łyżki syropu daktylowego

Przygotowanie:

1. Daktyle zalewamy gorącym mlekiem,odstawiamy na pół godziny.

2. Mieszamy suche składniki w jednej misce.

3. Blendujemy daktyle z mlekiem. Dodajemy banany, syrop, masło i ponownie blendujemy na krem.

4. Wsypujemy suche składniki, krótko mieszamy.

5. Przekładamy masę do formy do pieczenia, pieczemy około 45 minut 170-175 *C (zależy od piekarnika)

6. Upieczone i wystudzone ciasto polewamy kremem.

Składniki na polewę czekoladową: 

- szklanka daktyli

- pół szklanki szklanki mleka roślinnego

- łyżeczka płynnego oleju kokosowego

- 3 łyżki kakao

Przygotowanie:

1. Daktyle zalewamy gorącym mlekiem,odstawiamy na pół godziny.

2. Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na krem

3. Dodajemy więcej mleka gdyby masa była zbyt gęsta. 

Więcej naszych ulubionych przepisów z Instagrama na wegańskie ciasta znajdziecie w galerii.