Szparagi - sposoby przyrządzania

Jeśli chodzi o białe szparagi - wybieraj te o średniej grubości. Nie mogą być za cienkie. Jeśli chodzi o zielone - grubość ma znacznie mniejsze znaczenie.
Białe szparagi zawsze trzeba najpierw obrać. Możesz to zrobić za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw (zrób to dosyć dokładnie, aby nie pozostały żadne włókna). Zielonych się nie obiera. Przed przyrządzeniem należy także obciąć końcówki (mniej więcej 1/3 lub 1/4 długości od dołu).

Przechowywanie szparagów:

Świeże szparagi, owinięte w wilgotną ściereczkę, można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 dni. Jednak im szybciej je przygotujesz, tym lepiej.

Szparagi - sposoby przyrządzania: Gotowanie

Szparagi najlepiej gotuje się w wysokim i wąskim garnku, tak aby końcówki wystawały ponad linię wody. Ale bez większego problemu możesz je ugotować także w zwykłym garnku. Gotuj je w osolonej wodzie i dodaj szczyptę cukru. Jeśli gotowane są na stojąco - zwiąż je luźno nitką. Zielone szparagi wstaw na około 10 minut, natomiast białe - 15 minut. Czas przyrządzania zależy głównie od tego jaką szparagi mają długość. Miękkość najprościej sprawdzić widelcem. Ważne jest także to, aby nie gotowały się za długo, bowiem istnieje ryzyko, że zaczną się rozpadać.

Tak przygotowane szparagi można polać sosem holenderskim, podawać z mięsem lub rybą.

Szparagi - przepisy, fot. Fotolia

Szparagi - sposoby przyrządzania: Gotowane na parze>>

Szparagi - sposoby przyrządzania: Gotowane na parze

Szparagi przyrządzane na parze zachowują lepszy aromat niż te gotowane w wodzie. Będziesz potrzebować jedynie naczynia do gotowania na parze. Zanim ułożysz je w garnku, osól je. Szparagi na parze gotuje się dłużej (około 18 - 20 minut). Warto sięgnąć po te naprawdę świeże.

Takie szparagi świetnie będą smakowały w duecie z szynką parmeńską.

Szparagi - sposoby przyrządzania, fot. Fotolia


Szparagi - sposoby przyrządzania: Pieczenie>>

Szparagi - sposoby przyrządzania: Pieczenie

Najpierw oczyść szparagi. Jeśli są białe - obierz je. Najpierw blanszuj je przez około 2-3 minuty. Następnie odcedź, osusz i zawiń w boczek lub wędlinę oraz plaster cukinii. Ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem lub oliwą. Tak przygotowane, włóż do nagrzanego do 220 °C piekarnika na około 10 - 12 minut. Gotowe, gorące szparagi posyp tartym parmezanem.

Szparagi - sposoby przyrządzania, fot. Fotolia

Szparagi - sposoby przyrządzania: Grillowanie>>

Szparagi - sposoby przyrządzania: Grillowanie

Aby grillowane szparagi smakowały lepiej - warto je najpierw zamarynować. Do miski wyciśnij czosnek, dodaj odrobinę oliwy, szczyptę soli zioła i sok z cytryny. Marynatą posmaruj warzywa i połóż je prosto na grilla. Kiedy zaczną brązowieć, zobacz czy możesz bez problemu wbić w szparagi szpikulec. Po zdjęciu z grilla możesz raz jeszcze posmarować je marynatą i posypać sezamem.

Szparagi - sposoby przyrządzania, fot. Fotolia

Ryby zdrowsze od mięsa>>

Zdrowe jedzenie - proste zmiany kluczem do sukcesu>>