Śniadanie fit na lato: owocowa pizza

Nie masz pomysłu na letni deser lub pożywne śniadanie? Z pomocą przychodzi alternatywna wersja wytrawnego fast food'u - owocowa pizza! Taki przysmak szybko zaspokaja apetyt i przemyca do ciała moc odżywczych składników. Z czego jest zrobiony? Domowej granoli, sezonowych owoców, super foods, czy jogurtu greckiego - zamiast ciągnącego się sera! Można ją jeść bez wyrzutów sumienia, a nawet z korzyścią dla sylwetki! A przy tym pobawić się w kulinarnego artystę, tworząc na jej wierzchu kolorowe mozaiki. Tak, to prawdziwy instafood

Owocowa pizza z granoli - przepis

Składniki

spód:

2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej/płatków owsianych

3/4 szklanki daktyli

1/3 szklanki orzechów/nasion 

1/3 szklanki wiórków kokosowych

kilka kropel aromatu waniliowego

1 łyżeczka cynamonu

szczypta soli himalajskiej

wierzch:

kilka łyżek jogurtu greckiego

ulubione owoce

Kaszę gryczaną i daktyle namocz w wodzie (w osobnych naczyniach) przez noc. Następnego dnia odsącz składniki z płynu, po czym przełóż je do pojemnika blendera i zmiksuj z resztą produktów. Z masy ulep okrągły spód, możesz go delikatnie rozwałkować. Przed podaniem warto schłodzić go w lodówce. Wierzch posmaruj jogurtem greckim, a następnie udekoruj pokrojonymi w kawałkami owocami oraz super foods.

Szukasz fit inspiracji? Znajdziesz je TUTAJ >>