Domowa granola z dynią 

Jesienny sezon to czas kulinarnego eksperymentowania z dynią. Uwielbiamy to warzywo w wersji marynowanej, która sprawdza się jako dodatek do mięs, lub pieczonej w formie słodkiego ciasta (sprawdź przepis >>). Z dyni można wyczarować wiele potraw, gdyż posiada neutralny smak. Doprawiona wanilią i korzennymi przyprawami może zastąpić nam niejedną słodycz! Warto przemycić ją do koktajlu, by nadać mu kremową, gęstą konsystencję (receptura na dyniowe smoothie >>). Dynia ma skład bogaty w witaminę A, C, E, kwas foliowy oraz beta-karoten. Dzięki temu sprzyja naszej urodzie w krótkie, zimne dni pozbawione słońca. Warto korzystać z niej w codziennym menu nie tylko w porze obiadowej! Hitem tej jesieni jest dyniowa granola, która ma rozgrzewający smak. Tak przyrządzone muesli świetnie komponuje się z gorącym mlekiem i dodaje energii o poranku!

Czytaj też: 5 prostych przepisów na dania z dynią>>>>

Dyniowa granola - przepis

Składniki:

3 szklanki klasycznych płatków owsianych

ok. 3/4 szklanki puree z pieczonej dyni

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki kardamonu

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

2 łyżki nasion chia

1/3 szklanki pestek z dyni

1/3 szklanki nasion słonecznika

1/3 szklanki orzechów włoskich lub pekan

1/2 szklanki wiórków kokosowych

4 łyżki syropu klonowego lub melasy

3 łyżki oleju kokosowego

1/2 szklanki suszonej żurawiny (dodaj ją do granoli po upieczeniu)

Wszystkie składniki poza żurawiną połącz w dużej misce. Następnie wysyp je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na ok. 45 minut. W międzyczasie przemieszaj granolę kilka razy (co 10-15 minut), aby upiekła się z każdej strony. Gdy będzie gotowa połącz ją z żurawiną i przesyp do szklanego słoika. 

Szukasz inspiracji na śniadanie w stylu fit? Sprawdź nasze PRZEPISY >>