Śniadanie fit - czekoladowy krem z batata

Nic tak nie poprawia początku tygodnia, jak...śniadanie z nutą czekolady! Ale co zrobić, by słodka chwila zapomnienia nasyciła na dłużej i nie zaszkodziła figurze? Radzimy przemycić do niej batata! To warzywo jest szczególnie zbawienne dla urody - zawiera się w nim beta-karoten, witamina C, kwas foliowy, potas oraz wapń. Co więcej, słodkie ziemniaki są dobrym źródłem błonnika i białka, choć nie posiadają wiele kalorii. Jedz je, a poprawisz stan swojej cery i przestaniesz sięgać po słodycze w ciągu dnia! Jesteś na diecie redukcyjnej? W recepturze na ten budyń zamień kakao na niskokaloryczny, beztłuszczowy karob (przeczytaj, co daje nam ten super food >>), który można spożywać bez ograniczeń! Za to smak deseru umili Ci polanie jego wierzchu kremem kokosowym, czy posypanie całości cynamonem. 

Czekoladowy budyń z batata 

Przepis:

1 duży batat

1/4 szklanki kakao/karobu

2 łyżki oleju kokosowego

3 łyżki syropu klonowego/4 miękkie daktyle

szczypta soli morskiej

łyżka ekstraktu z wanilii

dodatki: gęsta część mleka kokosowego, borówki

Batata wcześniej piecz przez 40 minut, razem ze skórką, w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po ostudzeniu wydrąż z niego miąższ i przełóż go do pojemnika blendera razem z resztą składników. Zmiksuj całość na najwyższych obrotach na gładki krem. Podawaj budyń z łyżką gęstego kremu z mleczka kokosowego, cynamonem oraz borówkami.

Poznaj przepisy na zdrowe ciasta z warzyw >>