Granola to mieszanka płatków zbożowych, orzechów, miodu, a czasami także i wiórek kokosowych, oleju kokosowego albo roślinnego oraz suszonych owoców. Swoją konsystencję i złocisty kolor granola zawdzięcza pieczeniu (miód i tłuszcz pod wpływem temperatury "sklejają" ze sobą wszystkie składniki). Domowa granola jest świetnym źródłem magnezu, żelaza i cynku. Jest też dużo zdrowsza niż gotowe musli, które możecie kupić w supermarkecie i które, często mimo napisów "fit" na opakowaniu, zawiera w składzie biały cukier oraz konserwanty. Granola znana była już w dziewiętnastym wieku. Prawdopodobnie "wymyślił" ją amerykański doktor James Caleb Jackson. Często przepis na granolę przypisuje się także Johnowi Harvey'owi Kelloggowi. Granola zyskała dużą popularność w latach 60. na fali mody na zdrowe odżywianie, życie w zgodzie z naturą i ruch hippie. W XXI wieku znów jest o niej głośno. To wszystko za sprawą trendu na życie w stylu eko. Nie bez znaczenia jest także popularność zdrowych śniadań na instagramie - pod hashtagiem #granola znajdziecie ponad dwa miliony zdjęć!

My proponujemy zdobić granolę samemu w domu (poniżej znajdziecie prosty przepis na domową granolę) i podawać ją z sezonowymi owocami, jogurtem albo mlekiem. 

PRZEPIS na śniadanie:
Składniki:
jogurt naturalny (może być bez laktozy)
garść sezonowych owoców (polecamy jeżyny, maliny i borówki)
kilka zamrożonych truskawek
domowa granola

Domowa granola - PRZEPIS (składniki na kilka porcji)
Składniki: 
1,5 szklanki płatków owsianych (można dodać też jaglane albo ryżowe)
1/5 szklanki orzechów, najlepiej orzechów nerkowca i włoskich
kilkanaście pistacji
1/2 szklanki pestek słonecznika
1/2 szklanki pestek dyni
1/3 szklanki wiórek kokosowych 
1/3 szklanki gryki preparowanej
2 łyżeczki cynamonu
5 łyżek płynnego miodu
ew. suszone owoce, żurawina albo rodzynki

PRZYGOTOWANIE:
Do miski wlejcie jogurt i dodajcie do niego mrożone truskawki. Odstawcie na chwilę, by truskawki nieco się roztopiły i stały miększe. W  międzyczasie przygotujcie domową granolę. Piekarnik rozgrzejcie do 180 stopni. W misce wymieszajcie orzechy (oprócz pistacji) z płatkami owsianymi, pestkami dyni i słonecznika, wiórkami koksowymi i z cynamonem. Do mieszkanki dodajcie płynny miód (najlepiej chwilę wcześniej rozpuścić go wstawiając słoik z miodem do garnka z gorącą wodą). Dokładnie wymieszajcie (w razie potrzeby możecie dolać więcej miodu albo oleju kokosowego). Zmieszane składniki wyłożyć na blaszce i wstawić do piekarnika. Wszystko pieczcie około 20 minut (po 10 minutach przemieszajcie granolę). Gdy domowa granola zrobi się złocista, wyjmijcie blachę z piekarnika i dodajcie do upieczonej części składników pistacje, grykę i suszone owoce. Dokładnie wymieszajcie i odstawcie do wystygnięcia. 

Do miski z jogurtem i truskawkami dodajcie domową granolę i posypcie wszystko sezonowymi owocami. Smacznego!