Śledzie w borowikach według przepisu Grzegorza Zawieruchy z książki "Zawierucha w kuchni"
fot. Artur Rogalski
(4 porcje)
Składniki:
- 4 filety solone (najlepiej matiasy)
- 1 szklanka mleka
- 100 g suszonych borowików
- 2 cebule
- ¾ szklanki oleju lnianego
- 1½ łyżki miodu
- 4 łyżki świeżo posiekanego koperku
- 2–3 łyżki soku z cytryny
- 3 ziarna czerwonego pieprzu
- łyżeczki czarnego pieprzu
- łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Płaty śledziowe moczymy przez godzinę w mleku, co jakiś czas zmieniając mleko. Płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w 5-centymetrowe kawałki. Borowiki zalewamy wodą i moczymy przez 2 godziny. Następnie gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły, przez 15 minut. Odcedzamy, studzimy i kroimy w paski. Na patelnię wkładamy cebulę pokrojoną w piórka i grzyby, dusimy 15 minut. Dodajemy miód i drobno posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzami. Chwilę smażymy i studzimy. Przekładamy do śledzi, zalewamy olejem lnianym i skrapiamy sokiem z cytryny, wstawiamy do lodówki (najlepiej na dzień lub dwa).
Pieczeń bez mięsa według przepisu Kingi Paruzel z książki "Flexitarianizm"
fot. Artur Rogalski i Kinga Paruzel
Składniki:
- 1/2 (145g) szklanki brążowego ryżu
- 2 (20g) łyżki oliwy z oliwek
- 1 (110g) cebula
- 2 (10g) ząbki czosnku
- 2 (90g) łodygi selera naciowego
- 100g brązowych pieczarek
- 1 (8g) gałązka rozmarynku
- 170 g szpinaku
- 85 g suszonych pomidorów
- 4 (224g) jajka
- 1 (20g) łyżki musztardy Dijon
- 2 (10 g) łyżki mleka
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Na dno rozgrzanej patelni wlać oliwę i obsmażyć na niej cebulę pokrojoną w kosteczkę przez 3-4 minuty, pod koniec oprószyć ją solą i smażyć jeszcze 1 minutę. Następnie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i seler naciowy pokrojony w cienkie talarki. Całość smażyć kolejne 5 minut na średnim ogniu. Dodać pokrojone na talarki pieczarki i rozmaryn - smażyć przez następne 5 minut. Na sam koniec dodać szpinak i poczekać chwilę, że zwiędnie. Całość wymieszać z pokrojonymi w cienkie paseczki suszonymi pomidorami. Usunąć gałązkę rozmarynu. W dużej misce wymieszać jajka wraz z musztardą i mlekiem. Połączyć z ryżem i warzywami z patelni. Formę keksową wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej przygotowaną masę. Włożyć do piekarnika i piec przez 40-45 minut, aż całość będzie rumiana. Podawać na ciepło lub zimno w towarzystwie zielonej sałaty z winegretem.
Wegetariańskie Święta - przepisy >>