Śledzie w borowikach według przepisu Grzegorza Zawieruchy z książki "Zawierucha w kuchni" 

fot. Artur Rogalski

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 filety solone (najlepiej matiasy)
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g suszonych borowików
  • 2 cebule
  • ¾ szklanki oleju lnianego
  • 1½ łyżki miodu
  • 4 łyżki świeżo posiekanego koperku
  • 2–3 łyżki soku z cytryny
  • 3 ziarna czerwonego pieprzu
  • łyżeczki czarnego pieprzu
  • łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Płaty śledziowe moczymy przez godzinę w mleku, co jakiś czas zmieniając mleko. Płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w 5-centymetrowe kawałki. Borowiki zalewamy wodą i moczymy przez 2 godziny. Następnie gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły, przez 15 minut. Odcedzamy, studzimy i kroimy w paski. Na patelnię wkładamy cebulę pokrojoną w piórka i grzyby, dusimy 15 minut. Dodajemy miód i drobno posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzami. Chwilę smażymy i studzimy. Przekładamy do śledzi, zalewamy olejem lnianym i skrapiamy sokiem z cytryny, wstawiamy do lodówki (najlepiej na dzień lub dwa).

Pieczeń bez mięsa według przepisu Kingi Paruzel z książki "Flexitarianizm"

fot. Artur Rogalski i Kinga Paruzel

Składniki:

  • 1/2 (145g) szklanki brążowego ryżu 
  • 2 (20g) łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 (110g) cebula
  • 2 (10g) ząbki czosnku 
  • 2 (90g) łodygi selera naciowego 
  • 100g brązowych pieczarek 
  • 1 (8g) gałązka rozmarynku 
  • 170 g szpinaku 
  • 85 g suszonych pomidorów 
  • 4 (224g) jajka
  • 1 (20g) łyżki musztardy Dijon 
  • 2 (10 g) łyżki mleka 
  • sól, pieprz do smaku 

Przygotowanie 

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Na dno rozgrzanej patelni wlać oliwę i obsmażyć na niej cebulę pokrojoną w kosteczkę przez 3-4 minuty, pod koniec oprószyć ją solą i smażyć jeszcze 1 minutę. Następnie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i seler naciowy pokrojony w cienkie talarki. Całość smażyć kolejne 5 minut na średnim ogniu. Dodać pokrojone na talarki pieczarki i rozmaryn - smażyć przez następne 5 minut. Na sam koniec dodać szpinak i poczekać chwilę, że zwiędnie. Całość wymieszać z pokrojonymi w cienkie paseczki suszonymi pomidorami. Usunąć gałązkę rozmarynu. W dużej misce wymieszać jajka wraz z musztardą i mlekiem. Połączyć z ryżem i warzywami z patelni. Formę keksową wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej przygotowaną masę. Włożyć do piekarnika i piec przez 40-45 minut, aż całość będzie rumiana. Podawać na ciepło lub zimno w towarzystwie zielonej sałaty z winegretem. 

Wegetariańskie Święta - przepisy >>

Więcej przepisów na tradycyjne świąteczne dania w nowych odsłonach z naszych ulubionych książek znajdziecie w galerii.