Fit przekąska: surowe pralinki czekoladowe

Szukasz zdrowej alternatywy dla słodyczy? Z pomocą przychodzą słodkie przekąski w wersji raw - stworzone wyłącznie z naturalnych składników! Dzięki nim nie tylko zaspokoisz apetyt, ale i dostarczysz ciału mocy cennych witamin i antyoksydantów. Surowe łakocie zapewniają przypływ energii na dłużej, nie powodując skoku cukru we krwi. W mgnieniu oka wykonasz je w domu, bez użycia wymyślnych produktów! Do naszych faworytów należą pralinki z buraka oraz surowego kakao - duet idealny! To połączenie sprawia, że warzywo zyskuje mocno czekoladowy, łagodny smak, stając się niewinną, pełną zalet przekąską.

Raw wegańskie pralinki z buraka - przepis

Składniki:

1 burak

1 szklanka daktyli

3/4 szklanki płatków kokosowych

3-4 łyżki surowego kakao

1 laska wanilii

szczypta cynamonu

Daktyle namocz kilka godzin wcześniej w wodzie, aż zmiękną (nie dotyczy świeżych daktyli z pestkami). Buraka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce na najdrobniejszych oczkach. Następnie zmiksuj go w pojemniku blendera z kokosem, daktylami, kakao, wanilią (przekrój laskę na pół, by wydobyć z niej waniliową pastę) oraz cynamonem. Z powstałej masy ulep kuleczki - możesz obtoczyć je na koniec w wiórkach kokosowych lub karobie.