GOFRY

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

200 g mąki, łyżeczka soli,
2 łyżki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 jajka, 250 ml mleka,
2 łyżki roztopionego masła,
125 g jagód,
250 ml śmietanki 36-proc.,
łyżeczka ekstraktu waniliowego,
2 łyżki cukru pudru, syrop klonowy

1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier, sól i proszek do pieczenia.
2. Jajka ubij z mlekiem i przestudzonym masłem. Dodaj jagody. Przelej do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj i odstaw do lodówki na 15 minut.
3. Gofry smaż na złoty kolor w rozgrzanej gofrownicy.
4. Schłodzoną śmietankę wymieszaj z cukrem pudrem. Ubij mikserem na delikatną pianę. Dodaj ekstrakt waniliowy.
5. Ciepłe gofry podawaj z waniliową śmietanką, syropem klonowym i świeżymi jagodami.

Kurczak i chutney. fot. Fotolia

KURCZAK I CHUTNEY

Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut
Łyżka oliwy z oliwek, 3 szalotki,
250 g jagód, 5 listków estragonu,
50 g brązowego cukru,
100 ml octu z białego wina,
małe piersi z kurczaka,
2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła,
1 duża bagietka, 100 g szparagów,
garść rukwi wodnej,
sól i pieprz do smaku


1. Na patelni rozgrzej oliwę. Szalotki posiekaj i smaż, aż staną się miękkie i szkliste.
2. Dodaj jagody, posiekany estragon, cukier i ocet. Smaż 3 minuty, następnie zmniejsz ogień i duś 30 minut, aż chutney zrobi się gęsty.
3. Kurczaka natrzyj czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. Smaż na maśle, z obu stron, na złoto. Przestudź mięso i pokrój w grube plastry.
4. Szparagi zblanszuj w osolonej wodzie.
5. Bagietkę pokrój na 4 kawałki i przetnij wzdłuż. Do środka wsadź kilka listków rukwi, szparagi, plastry kurczaka. Całość polej schłodzo-nym sosem jagodowym. Dopraw solą i pieprzem.

TEKST: ALEKSANDRA KISIEL