Przepisy wegańskie - Empanadas czyli pieczone pierożki
20 sztuk: cebula, czerwona papryka, średni ziemniak, łyżka oliwy, 250 g ugotowanej fasoli (zwykłej lub czarnej), łyżeczka mielonego kminku, łyżeczka mieszanki suszonych ziół, łyżeczka mielonej papryki (wędzonej lub zwykłej), 200 ml bulionu warzywnego, 2 ząbki czosnku, pieprz i sól do smaku, 2 płaty kruchego ciasta (kupionego lub domowego), 2 łyżki mleka migdałowego, 2 łyżki przecieru owocowego lub dżemu w jasnym kolorze, łyżeczka oleju

Posiekaj cebulę i paprykę, a ziemniaka pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż warzywa przez kilka minut. Dodaj fasolę, kminek, zioła i zmieloną paprykę. Wymieszaj i smaż jeszcze 1–2 minuty. Wlej bulion warzywny i zostaw na małym ogniu. Kiedy bulion odparuje, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku, wymieszaj i przełóż do miski. Odstaw do ostygnięcia. Z ciasta wycinaj krążki o średnicy 7 cm. Na każdy nakładaj łyżkę farszu, składaj go na pół i zlepiaj brzegi, tworząc falbankę. Pierożki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce wymieszaj mleko migdałowe z przecierem lub dżemem owocowym i olejem. Posmaruj pierogi glazurą za pomocą pędzelka. Piecz w 150 st. C przez 20 minut. Wyjmij z piekarnika, gdy będą miały złoty kolor. Podawaj tak, jak lubisz: gorące, ciepłe lub zimne. Pierogi można zamrozić i potem podgrzać w piekarniku.


Przepisy wegańskie - Krem cytrusowy z marchwi i curry
Duża miska: 600 g marchwi, 1–2 łyżki soku z cytryny, 500 ml jogurtu sojowego, łyżeczka curry, łyżeczka soli, 5 łyżek oleju, świeża kolendra

Obraną marchew pokrój na dwucentymetrowe kawałki. Ugotuj ją do miękkości, odcedź, wrzuć do miski i zblenduj. Dodaj sok z cytryny, jogurt, curry, sól i dwie łyżki oleju. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Spróbuj i jeśli potrzebujesz, dodaj jeszcze do smaku sól i sok z cytryny. Wlej resztę oleju i zblenduj. Wstaw do lodówki na godzinę lub dwie. Przed podaniem posyp posiekaną świeżą kolendrą. Świetnym dodatkiem są grzanki z żytniego chleba. Korzystając z tego przepisu, możesz ugotować cytrusowy krem z cukinii albo batatów. Po prostu wybierz to, co lubisz.


Przepisy wegańskie - Bulion warzywny z chrupiącym tofu
4 porcje: litr bulionu warzywnego, 3 marchewki, por, 4 łyżki sosu sojowego, kawałek imbiru, 2 łyżki posiekanej trawy cytrynowej (świeżej lub mrożonej), 250 g tofu (naturalnego lub z przyprawami), 4 łyżki mąki, 4 łyżki wody, bułka tarta, olej, sól, 200 g makaronu (capellini lub spaghetti), cytryna, sos sojowy

Marchewki i pora pokrój na cienkie paski. Włóż je do garnka z gotującym się bulionem. Wlej sos sojowy. Zagotuj na średnim ogniu. Dodaj trawę cytrynową, obrany imbir, zmniejsz ogień i gotuj przez chwilę. Tofu pokrój w kostkę. W misce wymieszaj mąkę z wodą do uzyskania lepkiej konsystencji (jeśli będzie potrzeba, dodaj więcej wody). Do drugiej miski wsyp bułkę tartą i szczyptę soli. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Kawałki tofu obtaczaj w mące, potem w bułce i smaż na złoty kolor (ma być chrupiące). Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Przelej go zimną wodą i włóż do bulionu. Dodaj do smaku sok z cytryny i sos sojowy. Podawaj w misce z kilkoma kawałkami tofu.

Przepisy wegańskie - Bulgur z miętą i zielonymi warzywami
4 porcje: 250 g kaszy bulgur, mały brokuł, 150 g mrożonego groszku, 2 łyżki posiekanej mięty, łyżka soku z cytryny, łyżka oliwy, łyżeczka soli

W lekko osolonej wodzie ugotuj kaszę al dente. Brokuł i groszek wrzuć do wrzątku z dodatkiem oliwy i gotuj przez dwie minuty. Kaszę przełóż do miski, wymieszaj z warzywami, dodaj sok z cytryny, oliwę i sól do smaku. Wymieszaj i przed podaniem posyp posiekaną świeżą miętą. Gotowe danie możesz przechowywać w lodówce przez trzy dni. Brokuł i groszek możesz zamienić na inne ulubione zielone warzywa, np. fasolkę i cukinię. Albo wyobraź sobie to danie z pomidorami, czerwoną papryką i arbuzem… Idealne na lato.


Przepisy wegańskie - Babka z kaszy bez pieczenia
600 ml mleka sojowego, 100 g kaszy manny, torebka cukru wanilinowego, sok i skórka otarta z mandarynki, 65–85 g cukru pudru, olej do posmarowania formy, mandarynka lub pomarańcza do dekoracji

Do rondla wlej mleko, wsyp kaszę, cukier wanilinowy i w zależności od tego, jak bardzo chcesz mieć słodkie ciasto, dodaj od 65 do 85 g cukru pudru. Wymieszaj wszystkie składniki i gotuj na małym ogniu do uzyskania gęstej konsystencji. Formę posmaruj olejem. Przelej do niej masę. Wstaw do lodówki na co najmniej cztery godziny. Wyjmij deser z formy i przełóż na paterę albo płaski talerz. Na wierzchu ułóż kilka cząstek mandarynki i posyp otartą skórką. Zamiast owoców możesz dodać karmel albo sos czekoladowy. Nie obawiaj się zmiany smaku, zaufaj swojej intuicji.


Więcej nie mniej
Według Marie Laforêt w kuchni wegańskiej nie chodzi o to, by się bez czegoś obejść, chodzi o znacznie więcej… Jest bardziej etyczna, przyjazna dla środowiska, a ci, którzy z niej korzystają, mają świadomość jej wpływu na zdrowie. Dodatkowo może być korzystniejsza dla twojego portfela. Marie Laforêt przyznaje, że uwielbia inspirować ludzi do zamiany mięsa na wegetariańskie alternatywy, dawać im pomysły, które nie odbierają przyjemności jedzenia. Smacznego!

Cuisine vegan petit budget: Amazon.ca: Laforêt, Marie: Books