Przepisy na Wielkanoc z najlepszych książek kulinarnych: tradycyjna babka cytrynowa

Przepis pochodzi z książki "Dziewczyny z wypiekami" Małgorzaty Nagat i Agaty Stankiewicz.

Składniki:

Ciasto:
• 5 jajek, w temperaturze pokojowej
• 250 g masła
• 2 cytryny
• 250 g cukru
• 1 laska wanilii
• 200 g mąki pszennej
• 110 g mąki ziemniaczanej
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier cytrynowy:
• 150 g cukru pudru
• 3 łyżki soku z cytryny

Przepis: 

Nagrzej piekarnik do 170ºC. Masło roztop w garnuszku, dodaj sok z 1,5 cytryny i skórkę startą z 2 cytryn. Jajka wbij do misy miksera, wsyp cukier. Ubijaj na wysokich obrotach około 15 minut do uzyskania jasnej i puszystej masy. Natnij wzdłuż laskę wanilii i wydrąż ziarenka. Dodaj do ubijanych jajek. Przesiej do osobnej miski mąki i proszek do pieczenia. Formę do babki wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Nadmiar strzep. Do ubitych jajek wsyp mąkę, mieszaj na wolnych obrotach miksera do połączenia. Na koniec wlej przestudzone, ale ciągle płynne, cytrynowe masło. Wymieszaj. Przelej ciasto do formy i piecz 45 minut do suchego patyczka.

Składniki na lukier wymieszaj do połączenia. Oblej nim wystudzone ciasto.

Przepisy na Wielkanoc z najlepszych książek kulinarnych: mazurek z kremem orzechowym, żelką jeżynową i kremem waniliowym

Przepis pochodzi z książki "Dziewczyny z wypiekami" Małgorzaty Nagat i Agaty Stankiewicz.

Składniki:

Ciasto:
• 100 g mąki pszennej
• 100 g mąki krupczatki
• 100 g zimnego masła
• 60 g cukru pudru
• 1 żółtko
• szczypta soli

Krem orzechowy:
• 200 g obranych orzechów laskowych
• 250 ml mleka skondensowanego słodzonego
• 100 ml śmietanki 30%
• 100 g gorzkiej czekolady
• 70 g masła

Żelka z owoców leśnych:
• 200 g owoców leśnych
• 70 g cukru
• 7 g pektyny

Krem waniliowy:
• 250 g śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
• 200 g mascarpone, schłodzonego
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 2 łyżki cukru pudru

Przepis: 

Formę 20 × 20 cm wyłóż papierem do pieczenia albo użyj formy silikonowej. Mąki wysyp na blat. Dodaj masło pokrojone w kostkę i posiekaj nożem. Dodaj resztę składników. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Możesz tę czynność wykonać w mikserze lub malakserze. Ciasto uformuj w kulę i owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Spód i boki formy wyłóż ciastem, nakłuj spód widelcem. Wstaw formę z ciastem do zamrażarki na 1 godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Ciasto wyjmij, nałóż na wierzch papier do pieczenia, obciąż ryżem, grochem lub specjalnymi ceramicznymi kulkami. Piecz 10 minut. Następnie usuń papier razem z obciążeniem i piecz kolejne 10 minut, do uzyskania złotego koloru. Ostudź.

Orzechy podpraż na suchej patelni i zmiel w malakserze na pastę. W garnuszku podgrzej mleko skondensowane razem ze śmietanką prawie do zagotowania. Zdejmij z ognia, dodaj masło oraz połamaną czekoladę. Wymieszaj do połączenia. Odstaw do wystudzenia. Do przestudzonej masy dodaj pastę z orzechów.

Śmietankę ubij razem z mascarpone, ekstraktem waniliowym i cukrem pudrem na gęsty krem.

Owoce leśne zblenduj, przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek. Zagotuj purée razem z cukrem i dodaj pektynę. Gotuj jeszcze 2 minuty. Wystudź.

Na wystudzone kruche ciasto wylej żelkę z owoców leśnych. Wstaw do lodówki na 1 godzinę. Na stężałą żelkę wyłóż krem orzechowy. Udekoruj kremem waniliowym, użyj do tego worka cukierniczego z dowolną ozdobną tylką.

Przepisy na Wielkanoc z najlepszych książek kulinarnych: eklerki ajerkoniakowe

Przepis pochodzi z książki "Dziewczyny z wypiekami" Małgorzaty Nagat i Agaty Stankiewicz.

Składniki:

Ciasto parzone:
• 125 ml mleka
• 125 ml wody
• 130 g masła
• 160 g mąki pszennej
• 3‒4 jajka
• 5 g soli

Krem:
• 350 ml mleka
• 250 ml ajerkoniaku (advocaata)
• 6 żółtek
• 80 g cukru
• 40 g mąki pszennej
• 40 g mąki ziemniaczanej
• 400 g mascarpone, schłodzonego

Polewa:
• 100 g białej czekolady
• 40 g śmietanki 30%
• odrobina różowego barwnika

Przepis:

Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Wodę, mleko, masło i sól podgrzej w garnuszku. Doprowadź do zagotowania i gotuj około 2 minut. Wsyp przesianą mąkę i energicznie mieszaj drewnianą łyżką. Podgrzewaj, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka. Przełóż ciasto do misy miksera i odstaw na 10 minut do przestudzenia. Zacznij miksować. Dodawaj do masy po jednym jajku. Po trzecim dodanym jajku sprawdź konsystencję. Ciasto rozciągnięte między dwoma palcami powinno tworzyć szpic, który delikatnie opada. Jeśli tak się nie dzieje, ciasto jest za gęste i trzeba dodać jeszcze trochę jajka. W tym celu ostatnie jajko rozbełtaj widelcem w kubku, dodawaj po trochu do ciasta, ciągle kontrolując konsystencję. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Na papierze do pieczenia szprycuj eklery o długości 7‒8 cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20‒22 minuty, do złotego koloru. Pod żadnym pozorem nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia. Eklery opadną i poleci kilka przekleństw w Twojej kuchni!

W misie miksera utrzyj żółtka z cukrem na prawie białą i puszystą masę. Wsyp wymieszane mąki i miksuj dalej do uzyskania gładkiej pasty. Mleko zagotuj, zestaw z ognia i wymieszaj z ajerkoniakiem. Gorące mleko powoli wlewaj do misy miksera, ciągle miksując. Rób to naprawdę powoli, bo inaczej przegrzejesz żółtka. Wymieszaną masę przelej z powrotem do garnuszka i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, do uzyskania gęstego budyniu. Przykryj folią tak, aby folia dotykała budyniu. Wystudź i wstaw do lodówki. Do misy miksera włóż mascarpone. Ubijaj przez 3 minuty, następnie zacznij dodawać zimny budyń, łyżka po łyżce, do uzyskania gładkiego kremu. Krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Napełnij eklery.

Rozpuść czekoladę razem ze śmietanką w kąpieli wodnej. Na koniec dodaj odrobinę różowego barwnika. Górną część przeciętych eklerów maczaj w polewie, odłóż do zastygnięcia.

Przepisy na Wielkanoc z najlepszych książek kulinarnych: chłodnik z buraczków, z jajkiem przepiórczym i serem kozim

Przepis pochodzi z książki "Uczta" Roberta Sowy.

Składniki:

• 500 g upieczonych buraczków
• 200 ml wywaru warzywnego
• 100 ml soku z buraka
• 50 ml czerwonego octu winnego
• 500 ml jogurtu naturalnego gęstego
• 500 ml kefiru
• 200 ml śmietany 30%
• 1 pęczek szczypiorku
• 1 pęczek kolendry
• 1 pęczek koperku
• 1 pęczek rzodkiewki
• 2 ogórki zielone
• 4 jajka przepiórcze
• 100 g pokruszonego sera koziego
• 30 ml oliwy z oliwek
• 100 g cukru trzcinowego

Do smaku:
• Sól morska
• Pieprz czarny

Przepis:

Buraki obieramy, kroimy w drobne paseczki i gotujemy około 10 min w wywarze warzywnym zalewamy octem i dodajemy cukier do smaku, a następnie studzimy. Kolendrę miksujemy z oliwą. Szczypiorek i koperek drobno kroimy. Rzodkiewkę i ogórek trzemy na tarce lub na szatkownicy. Mieszamy śmietanę, kefir, jogurt na jednolitą konsystencję, dodajemy wystudzone buraczki, pozostałe warzywa i mieszamy.

Gotowy chłodnik podajemy z kawałkami koziego sera, połówkami jajek przepiórczych i delikatnie skropiony oliwą kolendrową.

Przepisy na Wielkanoc z najlepszych książek kulinarnych: pieczony antrykot wołowy ze smażonym szpinakiem, pieczarkami i tartym chrzanem

Przepis pochodzi z książki "Uczta" Roberta Sowy.

Składniki:

• antrykot wołowy tomahawk około 1 kg
• 2 pokrojone w plastry ząbki czosnku
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów z ziołami
• 4 pokrojone w paski suszone pomidory z ziołami
• 400 g młodych liści szpinaku
• 1 mała pokrojona w kostkę cebula
• 4 pokrojone w plasterki pieczarki
• 1 słoik chrzanu tartego

Marynata:
• 3 łyżki oleju rzepakowego
• 2 łyżki Musztardy rosyjskiej
• 2 do 3 łyżek Stek przyprawy gruboziarnistej

Do smaku:
• Sól morska
• Pieprz kolorowy
• Tymianek suszony

Przepis:

Osuszony antrykot nacieramy wszystkimi składnikami marynaty i odkładamy do lodówki na godzinę. Tak przygotowane mięso smażymy na patelni ryflowanej z każdej strony na złoty kolor.

Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, na 30 minut. Po wyjęciu mięso powinno odpocząć na desce około 10 minut, następnie kroimy je w plastry. Na patelni na maśle z olejem z ziołami z suszonych pomidorów smażymy cebulę, czosnek, pieczarki, następnie dodajemy szpinak, suszone pomidory, mieszamy i doprawiamy do smaku.

Antrykot podajemy ze szpinakiem z pieczarkami i tartym chrzanem.

Przepisy na Wielkanoc z najlepszych książek kulinarnych: pieczona jagnięcina z sałatką ze smażonej cukinii

Przepis pochodzi z książki "Uczta" Roberta Sowy.

Składniki:

• 1 udziec z młodej jagnięciny, około 1,5 kg

Marynata:
• ½ szklanki oleju rzepakowego
• 2 łyżki musztardy francuskiej
• 4 pokrojone w plastry ząbki czosnku marynowanego

Smak
• sok z jednej cytryny
• 1 łyżka rozmarynu suszonego

Sałatka:
• 1 pokrojona w plastry cukinia
• 6 Oliwek czarnych
• 6 Oliwek zielonych
• 1 łyżka kaparów
• 3 łyżki owoców granatu
• 200 g młodych liści szpinaku
• 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów z ziołami

Do smaku:
• Sól morska
• Pieprz kolorowy
• Oregano suszone

Do dekoracji:
• 100 g tartego sera feta

Przepis:

Osuszony udziec jagnięcy nacieramy wszystkimi połączonymi składnikami marynaty i odstawiamy na około 3 godziny. Następnie układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy 2 2,5 godziny (polecam piec 12 godzin w temperaturze 85°C).

Cukinię smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, studzimy i przekładamy do miski. Dodajemy oliwki, kapary, owoce granatu, młody szpinak, olej, mieszamy i doprawiamy do smaku.

Udziec wyjmujemy z pieca, kroimy w plastry i podajemy z sałatką, całość posypując tartym serem feta.