Notujemy pierwsze przepisy na Boże Narodzenie i już marzy nam się świąteczny wieczór przy kominku. Tym razem dyktuje nam Ewelina Majdak z bloga www.table-table.blogspot.com. Inspirujcie się już teraz!

Grzane wino - przepis

Grzane wino, blog Table-Table

 Grzane wino - składniki:

100g gryczanego miodu
1 gwiazdka anyżu
1 laska cynamonu
4 goździki
150 ml wody
1 cytryna
3 mandarynki
100 ml soku pomarańczowego
kilka plasterków suszonych jabłek
1 butelka czerwonego, wytrawnego wina
2 łyżeczki przyprawy korzennej (bez mąki)
szczypta cynamonu

Grzane wino - jak zrobić?

W rondlu o grubym dnie podgrzewamy miód, anyż, cynamon, goździki, przyprawękorzenną oraz wodę. Gotujemy przez 5 minut, odcedzamy i przelewamy cały płyn do dzbanka.
Dodajemy cytrynę i mandarynki pokrojone w cienkie plasterki, sok pomarańczowy, suszone jabłka oraz wino. Całość dobrze mieszamy.
Korzenne wino możemy podać na zimno z kostkami lodu (wtedy należy je wstawić na noc do lodówki) lub na ciepło z otartą skórką z jednej pomarańczy (wtedy napój trzeba przelać do rondla i podgrzać niemalże do wrzenia). Przed podaniem posypujemy wino odrobiną cynamonu.

Łatwe imbirowe pierniczki - przepis

Pierniki imbirowe, blog Table-Table

Imbirowe pierniki - składniki

140g masła
100g brązowego cukru
3 łyżki gryczanego miodu
350g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka przyprawy korzennej (bez mąki)
szczypta pieprzu cayenne
3 kawałki kandyzowanego imbiru

Imbirowe pierniki - jak zrobić?

Piekarnik nagrzewamy do 200st.C (180st.C piekarnik z wiatrakiem, piekarnik gazowy poziom 6).
W rondlu rozpuszczamy masło, cukier i miód. Mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy do ostygnięcia.
W misce mieszamy mąkę, sodę, przyprawy i szczyptę soli.
Łączymy składniki mokre z suchymi, dodajemy kandyzowany imbir pokrojony na mniejszekawałki i łączymy całość w kulę, którą wkładamy na chwilę do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na grubość 5mm i wycinamy pierniczki.
Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 12-15 minut.
Po upieczeniu przez pierwsze 10 minut studzimy je na blasze, później przekładamy na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Po tym czasie ozdabiamy wedle upodobań, możemy posypać je cukrem pudrem.
Trzymamy w puszce lub słoiku przez około tydzień.

Za przepisy dziękujemy Ewelinie Majdak z bloga www.table-table.blogspot.com