Przepisy na dania z batatów

Lubisz ziemniaki? W takim razie w batatach na pewno się zakochasz. Słodka odmiana popularnej bulwy o żywym, pomarańczowym kolorze, ma w sobie złoża witamin, które kocha nasza skóra. To prawdziwa kopalnia beta-karotenu (podobnie jak marchewka), magnezu, wapnia, manganu oraz witamin A, C, B6. Bataty mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu sprawdzają się w dietetycznym menu. Za sprawą naturalnie słodkiego smaku mogą zastąpić w kuchni biały cukier - wyczarujesz z nich mnóstwo zdrowych deserów! Słodkie ziemniaki są polecane również diabetykom, gdyż ich spożywanie poprawia wrażliwość na insulinę i nie podnosi poziomu glukozy we krwi.

Jak bataty wykorzystać w swojej kuchni? Podobnie, jak tradycyjne ziemniaki - piekąc je, grillując lub gotując nawet ze skórką. Frytki z batatów mają mniej kalorii, niż tradycyjny fast food i można przyrządzić je w piekarniku. Miąższ ze słodkich ziemniaków nadaje się również do kremowych zup lub jako składnik owocowego smoothie. Po obróbce termicznej zyskuje gęstą konsystencję i słodki smak, który doskonale komponuje się z bananami, mlekiem oraz cynamonem. Puree z batatów sprawdzi się także w roli wytrawnej pasty na chleb, doprawionej tymiankiem lub rozmarynem.

5 przepisów na dania z batatów >>