Przepis na babeczki - muffiny - przepis podstawowy:

Składniki suche:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub 1 łyżeczka proszku i 1 łyżeczka sody oczyszczonej)
  • 1/2 do 1 szklanki cukru
  • do muffinów czekoladowych: 2 łyżki kakao + posiekana czekolada

Wszystkie składniki dobrze ze sobą połączyć.

Składniki mokre:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki kefiru, maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 125 g roztopionego, ostudzonego masła (może być olej)

Zmieszać ze sobą wszystkie składniki mokre, a następnie przelać je do miski ze składnikami suchymi. Niedbale wymieszać łyżką tylko do momentu połączenia się dwóch mas. Jeżeli ciasto będzie za gęste - dodać odrobinę kefiru, maślanki lub jogurtu naturalnego.

Ciasto nakładać do formy do muffinów wyłożonej papilotkami. Piec 20-25 minut w temperaturze 200 stopni, najlepiej z termoobiegiem.

Przepis na babeczki - czym je udekorować?

Sposobów na dekorowanie babeczek jest naprawdę wiele. Niestety nie oznacza to, że każdy z nich jest równie prosty :) Dlatego na początku polecamy zacząć od tradycyjnej bitej śmietany i świeżych, sezonowych owoców. Do tego kolorowa posypka lub starta czekolada i pyszny deser gotowy! Jeżeli macie ochotę podjąć się wyzwania, jakim jest przygotowanie maślanego kremu i lukru plastycznego, zdradzamy Wam jak się do tego zabrać.

Przepis na babeczki - maślany krem:

Proporcje na ok. 12 babeczek:

  • 400 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • 4 łyżki mleka
  • ewentualnie: ekstrakt waniliowy lub barwnik spożywczy (jeżeli chcecie uzyskać kolorowy krem)

Do masła dodać cukier puder i mleko, wszystko zmiksować aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować ostudzone babeczki.

Przepis na babeczki - lukier plastyczny:

Proporcje na ok. 12 babeczek:

  • 50 ml gorącej wody
  • 700-800 g cukru pudru
  • 3 łyżeczki glukozy
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • ewentualnie: barwnik spożywczy (jeżeli chcecie uzyskać kolorowy lukier)

W gorącej wodzie dokładnie rozpuścić żelatynę i glukozę. Do miski z niewielką ilością cukru pudru powoli dolewać wodę z żelatyną i glukozą, równocześnie zagniatając masę. Stopniowo dosypywać cukru (i barwnika spożywczego), aż masa będzie bardzo plastyczna i w dotyku będzie przypominała ciasto. Gotowy lukier rozwałkowywać i dekorować nim babeczki. 

 

Przepis na babeczki wcale nie jest taki skomplikowany, jak mogłoby się wydawać. Polecamy go osobom, którym w kuchni brakuje cierpliwości i dbałości o szczegóły. To zwyczajnie nie może się nie udać! Smacznego :)

 

Przepis na tartę z kremem z białej czekolady i truskawkami >>>

 

Tekst: Kaja Rybicka