Przekąski na Sylwestra. Bułeczki pizzowe według bloga kaszamanna.com z książki "Wysmakowane"

Zdjęcia i stylizacja potraw: Karolina Kosowicz, Magdalena Rajchelt / kaszamanna.com

Składniki (na 25 bułeczek):

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 30 g drożdży
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • ⅔ szklanki ciepłej wody

Sos:

  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki bazylii
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ szklanki wody
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 100 g chorizo
  • 1 kulka mozzarelli

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem. Następnie odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i oliwę i zalewamy wodą z drożdżami. Wyrabiamy ciasto około 7 minut, podsypując je mąką, aż przestanie się kleić do rąk (dobrze to robić rękami, a nie mikserem). Kiedy tworzy już zwartą masę, rzucamy nim parę razy o blat, żeby uaktywnić gluten. Odstawiamy je co najmniej na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy je na dwie części i każdą rozwałkowujemy na cienki placek. Ciasto powinno być bardzo elastyczne.

Sos:

W garnuszku na oleju podsmażamy wyciśnięty czosnek. Po chwili dodajemy przecier, zioła, przyprawy i wodę. Gotujemy parę minut, aż sos zgęstnieje.

Pieczenie:

Rozwałkowane placki smarujemy sosem, nakładamy plastry chorizo i posypujemy startą mozzarellą. Następnie placek zawijamy wzdłuż dłuższej krawędzi w roladę i kroimy na plasterki, żeby powstały ślimaczki. Ciasteczka układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni około 10 minut.

Przekąski na Sylwestra. Tatar z suszonych pomidorów według przepisu Katarzyny Gubały z książki "Warzywa Górą"

Studio Klimeccy – www.studioklimeccy.pl Michał Klimecki i Kateryna Lappo-Klimecka

Składniki: 

  • 2 szklanki suszonych pomidorów w oleju (300 g)
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (80 g nieugotowanej)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 3 kiszone ogórki
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 cebula
  • świeże pieczywo (200 g)

Sposób przygotowania: 

Kaszę jaglaną, pomidory oraz przyprawy wrzucamy do kielicha blendera i mielimy, nie do końca na gładko. Kiszone ogórki i cebulę drobno siekamy. Pieczywo kroimy na niewielkie kromki. Smarujemy kanapki tatarem, posypujemy kiszonymi ogórkami, cebulą i kaparami. 

Więcej przepisów na przekąski na Sylwestra. znajdziecie w naszej galerii >>