Przekąski na Sylwestra. Bułeczki pizzowe według bloga kaszamanna.com z książki "Wysmakowane"
Składniki (na 25 bułeczek):
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 30 g drożdży
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oliwy
- ⅔ szklanki ciepłej wody
Sos:
- słoiczek przecieru pomidorowego
- 1 łyżka oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki bazylii
- ½ łyżeczki oregano
- ½ szklanki wody
- szczypta soli
Dodatki:
- 100 g chorizo
- 1 kulka mozzarelli
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem. Następnie odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i oliwę i zalewamy wodą z drożdżami. Wyrabiamy ciasto około 7 minut, podsypując je mąką, aż przestanie się kleić do rąk (dobrze to robić rękami, a nie mikserem). Kiedy tworzy już zwartą masę, rzucamy nim parę razy o blat, żeby uaktywnić gluten. Odstawiamy je co najmniej na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy je na dwie części i każdą rozwałkowujemy na cienki placek. Ciasto powinno być bardzo elastyczne.
Sos:
W garnuszku na oleju podsmażamy wyciśnięty czosnek. Po chwili dodajemy przecier, zioła, przyprawy i wodę. Gotujemy parę minut, aż sos zgęstnieje.
Pieczenie:
Rozwałkowane placki smarujemy sosem, nakładamy plastry chorizo i posypujemy startą mozzarellą. Następnie placek zawijamy wzdłuż dłuższej krawędzi w roladę i kroimy na plasterki, żeby powstały ślimaczki. Ciasteczka układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni około 10 minut.
Przekąski na Sylwestra. Tatar z suszonych pomidorów według przepisu Katarzyny Gubały z książki "Warzywa Górą"
Składniki:
- 2 szklanki suszonych pomidorów w oleju (300 g)
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (80 g nieugotowanej)
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 3 kiszone ogórki
- 2 łyżki kaparów
- 1 cebula
- świeże pieczywo (200 g)
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną, pomidory oraz przyprawy wrzucamy do kielicha blendera i mielimy, nie do końca na gładko. Kiszone ogórki i cebulę drobno siekamy. Pieczywo kroimy na niewielkie kromki. Smarujemy kanapki tatarem, posypujemy kiszonymi ogórkami, cebulą i kaparami.