Uwaga czekoladoholicy, mamy dla was wielkiego newsa! Naukowcy ze Szwajcarii wynaleźli nowy gatunek czekolady, który niebawem zdominuje słodki rynek. To czwarty rodzaj czekolady na świecie, po gorzkiej, mlecznej i białej tabliczce, jaka powstała w latach 30. XX wieku. Nosi dźwięczną nazwę "ruby", od swojego rubinowego, różowego koloru, uzyskanego w całkowicie naturalny sposób. Podobno posiada kremową konsystencję oraz łączy w sobie słodki i słony smak. Wyróżnia ją także owocowa nuta, która jest zasługą ziaren kakaowca pochodzących z Wybrzeża Kości Słoniowej, Ekwadoru i Brazylii. Ten rarytas stworzono w laboratorium największego producenta czekolady na świecie, firmy Ballet Callebaut. Prace nad nim trwały ponad dziesięć lat. Testy konsumenckie przeprowadzono już w USA, Wielkiej Brytanii, Chinach czy Japonii. Tam nowy smak czekolady spotkał się ze sporym entuzjazmem. 

Wyobrażamy sobie już pyszne desery z różową czekoladą w roli głównej. Jej producent obiecuje w niedługim czasie wypuścić ją na rynek. To będzie hit! Chyba nie prędko pożegnamy trend kulinarny na różowe dania. W Londynie tłumy ustawiają się w kolejce po buraczane pączki z dziurką (zobacz zdjęcia >>), a w Nowym Jorku rządzi rose latte i wszystko co związane z winem rosé. Mamy dla was nawet 5 przepisów na najmodniejsze, różowe drinki >>

Różowa czekolada "ruby" - ZDJĘCIA >>