Najlepsze azjatyckie restauracje w Polsce? Polskie miasta (Warszawa, Poznań, Kraków, Trójmiasto czy Wrocław) mogą pochwalić się kilkoma adresami z autentyczną kuchnią rodem z Tajlandii, Japonii i Wietnamu. Najczęściej są prowadzone przez obcokrajowców lub rodzimych pasjonatów. O ich istnieniu dowiadujemy się od znajomych albo krytyków kulinarnych. My postanowiliśmy stworzyć subiektywny ranking najlepszych azjatyckich restauracji w Polsce, które sami odwiedziliśmy. Najwięcej tego typu miejsc znajdziecie w Warszawie, ale Wrocław i Poznań też mają się czym pochwalić. Na naszej liście króluje ramen, pad thai oraz kuchnia koreańska. 

Najlepsze azjatyckie restauracje: Trójmiasto

Haos Gdynia - Jedno z naszych ulubionych miejsc z azjatycką kuchnią w Trójmieście, a dokładniej w Gdyni. Zaglądamy tam, kiedy jesteśmy na Open'erze albo na festiwalu filmowym w Gdyni. Lubimy to miejsce za różnorodność menu i długie ławy przy których zmieści się dużo znajomych. W ofercie Haosu znajdziecie pyszne pierożki dim-sum, koreańskie bulgogi, sycący udon i pikantne tajskie zupy. Nikt nie wyjdzie stąd głodny!

Najlepsze azjatyckie restauracje: Wrocław

Osiem Misek - Zaczynali jako food truck aż w końcu się zakotwiczyli. Osiem Misek to jedno z najpopularniejszych miejsc z kuchnią azjatycką we Wrocławiu. Maślane bao, curry z mlekiem kokosowym czy ramen to tylko kilka z propozycji tej restauracji. Naszym faworytem jest pad thai!

PANda Ramen - Jedna z pierwszych knajp z ramenem we Wrocławiu. W PANda Ramen zjecie aromatyczne buliony gotowane z najlepszych składników pochodzących od lokalnych dostawców. Numerem jeden restauracji jest ramen wołowo-wieprzowy podawany z mięsem chashu - wieprzowiną duszoną w czosnku, cebuli, imbirze i sosie sojowym. Dodatkowo podaje się go z jajkiem, kapustą pekińską oraz z marynowanym boczkiem. Co ciekawe, wywar jest gotowany przez 10 godzin!

Najlepsze azjatyckie restauracje: Kraków

Youmiko Sushi -  Podobno to najlepsze miejsce z sushi w całym Krakowie. Od wielu lat menu Youmiko doceniają krytycy kulinarni i lokalsi. Coś dla siebie znajdą tu zarówno fani sushi w wersji fusion jak i kulinarnego minimalizmu. Restauracja słynie też z opcji wegańskiej. Miejsce jest małe, ale bardzo przytulne. 

Taj Kraków - Siedmioro kucharzy z Tajlandii przygotowuje tu tajskie specjały i klasyki. Wszystkie dania są przygotowywane zgodnie z zasadą łączenia pięciu smaków: ostrego, słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego. Knajpa mieści się na krakowskim Kazimierzu i wyróżnia ją nowoczesny wystrój. 

Ramen People - Tu gotuje się w zgodzie z japońską tradycją i (podobno) serwuje najlepszy ramen w Krakowie. Pierwszy (mikroskopijny) lokal Dominiki Grabowskiej otwarto w 2017 roku, a drugi rok później. W tym roku knajpa zapracowała sobie na wyróżnienie w przewodniku Gault & Millau Polska. Gratulujemy!

Najlepsze azjatyckie restauracje: Poznań

YetzTu - kolejne miejsce z przepysznym ramenem. Tym razem w Poznaniu! W menu znajdziecie klasyczne buliony i wersje specjalne. Zanim się tam wybierzecie, zarezerwujcie stolik!

Najlepsze azjatyckie restauracje: Warszawa

Naam Thai - Zjecie tu tajskie pyszności - od tradycyjnego pad thaia po aromatyczne zupy tom kha oraz tom yum. Po mimo wysokich cen (na danie główne trzeba przeznaczyć ok. 40 złotych), klientów w Naam Thai nie brakuje. Wolne stoliki w niedzielne popołudnie należą do rzadkości. Na szczęście Naam Thai niedawno otworzyło drugi lokal na warszawskim Żoliborzu

Vegan Ramen Shop - Warszawscy weganie mają dobrze! W stolicy znajdziecie jedne z najlepszych wegańskich knajp w Europie. W ich gronie z pewnością znajduje się Vegan Ramen Shop. Nasz faworyt to creamy shio, czyli kremowy bulion na bazie grzybów z dodatkiem oleju z palonego czosnku. Prawdziwy dynamit.

Korea Town/Miss Kimchi - Fani koreańskiej kuchni doskonale znają ta dwa adresy. Karta w obu miejscach jest mała, ale za to smakowita. Przebojem Korea Town jest KFC, czyli Korean Fried Chicken i krewetki w tempurze podawane z ryżem, a Miss Kimchi słynie z szaszłyków i kurczaka w słodko-ostrym sosie. Do każdego głównego dania przewidziane są banchany, czyli koreańskie przystawki. Wśród nich m.in. marynowana rzodkiew, kimchi, ciasto rybne i sałatka z glonów wakame.

Regina Bar - Miejsce kultowe na warszawskiej mapie knajp. W menu Regina Bar, Little Italy łączy się z Chinatown. To nowoczesna wizja chińszczyzny. Danie podawane są tak, żeby każdy mógł się nimi dzielić. Co zjeść? My uwielbiamy naleśniki z boczkiem, kurczaka generała Tso i wontony z wieprzowiną w słonym sosie. Do dania głównego koniecznie zamówcie awangardowego drinka.

Uki Uki - To miejsce prowadzi pan Matsuki, z pochodzenia Japończyk. Jego knajpa od kilku lat jest numerem jeden wśród warszawskich miejsc z ramenem. Większość klienteli to Azjaci, którzy są certyfikatem autentyczności kuchni i najlepszą wizytówką Uki Uki. Specjalnością restauracji są udony, które podaje się tu na 3 różne sposoby: kama-age (rosół rybny bonito + miękki udon), sanuki (rosół rybny bonito + udon al dente) i fusion (różne rosoły + udon al dente). Zjecie tu też przepyszny ramen (również na zimno) i smażone pierożki gyoza.