BAGIETKA NICEJSKA

Dla 4 osób

Przygotowanie: 20 minut

4 krótkie bagietki,

2 jajka ugotowane na twardo,

4 liście sałaty rzymskiej,

ogórek średniej wielkości, 2 pomidory,

1 puszka tuńczyka w sosie własnym,

50 g czarnych oliwek bez pestek,

150 g karczocha marynowanego,

kilka listków świeżej bazylii

Sos: 2 łyżeczki musztardy diżońskiej,

2 łyżki białego octu winnego,

5 łyżek oliwy,

łyżeczka ziół prowansalskich,

sól, świeżo mielony pieprz

 

1. Umyj i osusz warzywa.

2. Sałatę podziel na kawałki.

3. Ogórka pokrój w skośne plastry. Pomidory pokrój w ósemki. Jajka obierz i  pokrój na ćwiartki.

4.  Odsącz tuńczyka, oliwki i karczochy.

5. Karczochy i oliwki przekrój na pół, przełóż do miski z tuńczykiem. Dodaj warzywa, poza sałatą.

6. Wymieszaj składniki sosu.

7. Połowę sosu wymieszaj z warzywami w misce. Dopraw solą i pieprzem.

8. Ba­gietki przekrój wzdłuż na połówki. Usuń trochę miąższu z grubszej części, żeby zrobić miejsce na sałatkę.

9. Wymieszaj składniki z sałatą i bazylią.

10. Nakładaj do bagietki, dodaj jajka, ­zawiń w folię.

11. Pozostały sos podaj do bagietek na pikniku.