Jesienne ciasto z orzechami pekan

Jesienią skłaniamy się ku wypiekom o smaku korzennych przypraw, orzechów i aromacie wanilii. To właśnie ich zapach poprawia nasz nastrój w szare dni. Nic tak nie komponuje się z dyniowym latte (sprawdź przepis >>), jak karmelowa tarta z orzechami pekan. To prawdziwa rozkosz dla podniebienia, która zaspokoi każdy apetyt! Choć efektownie wygląda, łatwo ją zrobić. Wystarczy przygotować tradycyjny kruchy spód i przyrządzić słodkie nadzienie w rondelku. Ciasto można serwować podobnie jak szarlotkę. W wersji ostudzonej lub na ciepło, w towarzystwie gałki lodów waniliowych. 

Karmelowa tarta z orzechami pekan - przepis

Składniki:

ciasto

250 g mąki orkiszowej

200 g masła lub margaryny

100 g brązowego cukru pudru 

szczypta soli morskiej

2 żółtka

nadzienie

200 g orzechów pekan

100 g brązowego cukru

150 g masła 

3 łyżki mleka

3 łyżki miodu

1 łyżka aromatu waniliowego

Masło, cukier i mleko na nadzienie zagotuj w garnku. Mieszaj składniki, aż połączą się w całość. Po 3 minutach dodaj do nich orzechy, miód oraz aromat waniliowy. Gdy masa stanie się gęsta i jednolita, odstaw ją do wystudzenia. Teraz przygotuj kruche ciasto. Wszystkie składniki wyrób w dłoniach lub za pomocą miksera. Ulep je w kulę i wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie ciastem wyłóż formę do tarty, wylej na nie nadzienie i piecz przysmak przez 30 minut w piekarniku nastawionym do 180 stopni. Smacznego!

Jesienne ciasto z dyni - PRZEPIS >>