Jarmuż zyskuje na popularności. Podbija coraz więcej serc kucharzy i dietetyków, zdobywa rzesze fanów. Zielona roślina liściasta, należy do rodziny kapustowatych. Jakie ma właściwości odżywcze? Przede wszystkim jarmuż jest bogatym źródłem witamin K, C, A oraz karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także doskonałym źródłem żelaza, fosforu, magnezu i wapnia. Podobnie jak inne warzywa z rodziny kapustowatych zawiera sulforafan, który posiada właściwości przeciwnowotworowe. Jest rośliną, która posiada silne przeciwutleniacze i wartości przeciwzapalne. Ciekawostką jest to, że w Japonii sok z jarmużu "aojiru" jest popularnym suplementem diety wspomagającym leczenie.

Lekkostrawny jarmuż można przyrządzać na wiele sposób - zapiekać, gotować, jeść na surowo, dodawac do zup i makaronów. Przedstawiamy kilka prostych przepisów z jarmużem w roli głównej!

Jarmuż pieczony

Lubisz chipsy? Zdrową wersję możesz przygotowac z jarmużu! To co musisz zrobić, to porwać go w małe kawałki (ok. 4-5 cm), rozłożyć na papierze do pieczenia, skropić oliwą z oliwek, obsypać solą i piec przez 10-15 minut w 180 stopniach. Chipsy jeszcze nie były tak smaczne i zdrowe!

Jarmuż smażony

Jarmuż można przyrządzić jak szpinak. Najpierw musisz go umyć i wyciąć najgrubsze łodygi. Następnie lekko podsmaż na oliwie z oliwek (lub maśle), dodaj czosnek, śmietanę oraz dopraw solą i pieprzem, chwilę zagotuj. Podawaj od razu. Tak przyrządzony jarmuż będzie świetnym dodatkiem do ryb!

Krem z jarmużu

Potrzebujesz: ok 150 g - drobno posiekanego jarmużu (pamiętaj o wycięciu łodyg) / 6 ziemniaków / 1,5 l bulionu warzywnego / 2 liście laurowe / 3 ziarna ziela angielskiego / 3 ząbki czosnku / po 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej i mielonego kminku / sól do smaku

Zagotuj bulion i dodaj pokrojone ziemniaki, ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotuj do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj posiekany w cienkie paski jarmuż i pozostałe przyprawy. Zblenduj na gładki krem i gotuj jeszcze przez ok. 3 minuty. Krem świetnie smakuje z chrupiącymi grzankami!

Spaghetti z jarmużem

Potrzebujesz: pęk jarmużu / mała czerwona cebula / 3 zabki czosnku / oliwa z oliwek / pół papryczki chilli / paczka pełnoziarnistego makaronu spaghetti / parmezan / sól i pieprz do smaku

Jarmuż umyj i usuń twarde części. Posiekaj drobno. Rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć posiekaną cebulę, poczekaj aż się zeszkli i dodaj posiekany czosnek oraz chilli. Wysyp jarmuż. Wymieszaj dokładnie i duś pod przykrywką do czasu aż zmięknie. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj z makaronem, skrop oliwą z oliwek i posyp obficie parmezanem. Smacznego!