Wycieczka do IKEI zazwyczaj kończyła się przy kasach z hot-dogami. Tania kanapka z parówką, ogórkami i prażoną cebulką jest dla niektórych ukoronowaniem zakupów. Niestety, jej smak znali tylko mięsożercy. Do tej pory w szwedzkiej sieciówce nie było wege alternatywy. Na szczęście IKEA idzie z duchem czasu i wprowadza do swojego menu wege hot dogi. IKEA nie idzie jednak na łatwiznę i nie będzie sprzedawać zwykłej, sojowej parówki. Ich produkt będzie składał się z jarmużu, czerwonej soczewicy, komosy ryżowej, cebuli, marchewki i ziemniaków. Składniki te są przyprawione imbirem, kurkumą, solą i pieprzem. Wege hot dog będzie serwowany ze słodko-pikantną musztardą, marynowaną czerwoną kapustą, prażoną cebulką. Przekąska od 1 sierpnia jest dostępna w polskich sklepach IKEA i kosztuje 2 złote.

 

IKEA Food chce zainspirować ludzi do zdrowszego, bardziej ekologicznego stylu życia. Dlatego zachęca do bezmięsnych dań i stara się, by były równie smaczne, co "klasyki". Szwedzka marka poszerza ofertę kulinarną, a znajdujące się w niej jedzenie przygotowuje z produktów przyjaznych dla planety. Teraz skupia się na roślinnych surowcach, które można maksymalnie wykorzystać w kuchni.