Tarta z nadzieniem czekoladowym i letnimi owocami

Kochamy wakacyjne wypieki za to, że przemycają w sobie letnie smaki, niedostępne dla nas w ciągu roku. Do takich deserów zaliczamy tarty na słodko, serwowane z górą świeżych owoców! W tym sezonie porządany duet to maliny i czekolada. Warto przygotować z ich udziałem kruche ciasto z kremowym nadzieniem, będące rozkoszą dla kubek smakowych. Ten przysmak podbije serca wszystkich czekoladoholików! Tarta z malinami to idealny pomysł na piknikowy deser, czy rodzinne  garden party. Warto wykonać ją na mące orkiszowej - by była zdrowsza i delikatniejsza. Za to nadzienie ciasta możesz urozmaicić dodając do niego orzechy laskowe czy, dodatkowo, kawałki mlecznej czekolady. 

Czekoladowa tarta z malinami - przepis

Składniki:

spód

160 g mąki orkiszowej

30 g ciemnego kakao

60 g cukru pudru

100 g masła

1 jajko

szczypta soli morskiej

nadzienie

300 ml mleka

3 żółtka

4 łyżki syropu klonowego

100 g gorzkiej czekolady

20 g mąki orkiszowej

20 g skrobi ziemniaczanej

1 łyżka ekstraktu z wanilii 

500 g malin

Składniki na spód zmiksuj w malakserze, ulep w kulkę i schowaj do lodówki na 30 minut, zawijając masę w folię aluminiową. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty z ruchomym dnem, wcześniej nasmarowując ją delikatnie olejem oraz posypując mąką. Ponakłuwaj spód widelcem, na jego wierzch nałóż papier do pieczenia i obciążniki, lub suchą fasolę. Podpiecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 10 minut, potem zdejmij z niego papier z obciążnikami i ponownie wstaw je do piekarnika, tym razem na 20 minut. W tym czasie przygotuj czekoladowe nadzienie. Mleko zagotuj w rondelku do wrzenia. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki oraz syrop klonowy, wbij do nich jajka. Zmiksuj całość na jednolitą masę, po czym przelej ją do gorącego mleka. Gotuj nadzienie na niewielkim ogniu i dodaj do niego ekstrakt waniliowy oraz gorzką czekoladę. Krem mieszaj drewnianą łyżką, aż znikną grudki i całość się połączy. Gdy będzie już gotowy, wylej go na upieczony spód. Na koniec udekoruj ciasto malinami. 

Słodkie ciasta, które wykonasz z warzyw - PRZEPISY >>