Matcha, to ostatnio jeden z najmodniejszych dodatków do wypieków. Japońska sproszkowana zielona herbata nadaje ciastom i deserom wyjątkowego smaku. Jej sproszkowane liście mają delikatny smak. Uwielbiają ją fani azjatyckiej kuchniMatchę w Japonii dodaje się ją niemal do wszystkiego, nawet do ramenu. Właściwości matchy też są wyjątkowe. Zielony proszek to bardzo silny antyoksydant, bogate źródło katechin, które działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Z kolei, regularne picie herbaty matcha przyspiesza metabolizm organizmu, a także uspakaja i relaksuje. Jakie ciasta z matchą sprawdzą się podczas świąt? Pewniakiem jest zielony sernik z matchą, którym zajada się już cały świat. Jeśli przepadacie za tradycyjnym tiramisu, to koniecznie spróbujcie go w wersji zielonej. Biszkopty zamiast w kawie, moczymy w zielonej herbacie. Więcej przepisów poniżej:

Świąteczne przepisy bez glutenu >>

Ciasta bez pieczenia na Święta >>

Ciasta świąteczne z matchą: tiramisu (przepis od Moya Matcha)

Składniki:

  • 250g mascarpone
  • 3 jajka
  • 80g cukru
  • 1 łyżeczka Moya Matcha Codzienna
  • 50ml wody
  • 200g biszkoptów
  • 30ml rumu
  • Moya Matcha Tradycyjna do posypania na wierzchu

Przygotowanie:

W misce, wymieszać żółtka z matchą i z cukrem. Do masy dodać serek mascarpone. W oddzielnej misce ubić białko. Zmiksować zawartość dwóch misek. Przy pomocy chasenu lub spieniacza do mleka wymieszać matchę z wodą. Namoczyć biszkopty w przygotowanej matchy. Wyłożyć biszkopty do salaterek i wlać masę na biszkopty. Na koniec, całą masę posypać na wierzchu matchą. Wstawić do lodówki, żeby się schłodziło.

Ciasta świąteczne z matchą: ciasto matcha z białą czekoladą 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 4 łyżki sproszkowanej herbaty matcha
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • 50 g masła 
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1/3 szklanki posiekanych migdałów

Czekoladę roztop z masłem w kąpieli wodnej. Odstaw masę do wystudzenia. W misce ubij jajka z mąką i wanilią. Wymieszaj masę z herbatą matcha, migdałami oraz roztopionym masłem i czekoladą. Przelej ciasto na niewielką blachę do brownie. Piecz je przez ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Wierzch ciasta możesz posypać wiórkami kokosowymi lub udekorować różowym cukrem bądź roztopioną, białą czekoladą.

Ciasta świąteczne z matchą: kruche ciasteczka

Składniki:

  • 200 g mąki orkiszowej (lub dowolnej bezglutenowej)
  • 50 g mąki migdałowej
  • 1 bardzo dojrzały banan
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • 2-3 łyżki syropu klonowego
  • 4 łyżeczki proszku matcha
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • szczypta soli himalajskiej

Połącz w misce wszystkie suche składniki. W osobnym naczyniu zmiksuj banana razem z wanilią, mlekiem i syropem. Następnie dodaj je do mącznej mieszanki i wyrób ciasto za pomocą łyżki, a następnie dłoni. Z masy uformuj ciastka o średnicy ok. 5 cm i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przysmak w 180 stopniach przez 10 minut. Zajadaj się ciasteczkami po ich kompletnym wystudzeniu.

Ciasta świąteczne z matchą: ciasto matcha z truskawkami i białą czekoladą

Przepis:

składniki suche

  • 2 łyżki zielonej herbaty matcha
  • 230 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 175 g (niecała szklanka) cukru kokosowego

składniki mokre

  • 1 jajko
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 75 ml oleju kokosowego

polewa

  • 1 tabliczka białej czekolady

Do miski przesiej mąkę. Dodaj suche składniki. W drugim naczyniu połącz mokre produkty. Dodaj wilgotną masę do sypkiej, wymieszaj całość. Ciasto nie musi być idealne, może posiadać grudki. Przelej masę do keksówki posmarowanej olejem kokosowym. Piecz je w 180 stopniach przez ok. 40 minut, aż wyrośnie (do suchego patyczka). Po wystudzeniu polej ciasto białą polewą przygotowaną z tabliczki białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej. Na wierzchu ciasta ułóż truskawki pokrojone w plasterki.

Ciasta świąteczne z matchą: sernik z matchą z malinami 

Sernik z matchą i malinami - Zielony sernik z matchą i malinami. To alternatywa dla tradycyjnego sernika z rodzynkami

Składniki:

Na spód:

  • 100g ciasteczek digestive
  • 30g masła

Na sernik:

  • 580 g tłustego, mielonego twarogu
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 80 g cukru
  • 3 jajka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki z małą górką matchy codziennej
  • odrobina gorącej wody

Na polewę:

  • 1 łyżeczka matchy
  • 100 g dobrej białej czekolady
  • 30 ml śmietanki kremówki
  • + maliny do dekoracji

Sposób przygotowania:

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przycinamy obręczą, a boki formy pozostawiamy suche. Zaczynamy od przygotowania spodu. Ciasteczka miksujemy w malakserze, lub umieszczamy w porządnej foliowej torebce i miażdżymy wałkiem lub tłuczkiem. Mieszamy z roztopionym masłem. Masą przypominającą mokry piasek wykładamy dno tortownicy, dobrze ubijamy pięścią lub spodem łyżki. Chowamy do lodówki.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Przygotowujemy nadzienie. Mikserem ubijamy twaróg ze śmietanką. Powoli mieszając (hakiem lub ręcznie, łyżką) wbijamy po jednym jajku. Dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Matchę rozrabiamy na pastę w odrobinie wody (tylko tyle, by pozbyć się grudek) i dodajemy do masy serowej. Wszystko razem dokładnie mieszamy, ale staramy się nie napowietrzyć masy, aby sernik nam nie pękał.

Schłodzoną tortownicę dokładnie owijamy w kilka warstw folii aluminiowej. Sernik będziemy piec w kąpieli, ważne więc by dobrze zabezpieczyć formę przed wodą. Zieloną masę wylewamy na ciasteczkowe dno i wygładzamy powierzchnię szpatułką. Umieszczamy formę w dużym żaroodpornym naczyniu, wypełniamy je gorącą wodą i całą konstrukcję wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni, przykrywamy sernik folią aluminiową również z wierzchu i pieczemy jeszcze około godzinę. Im większa forma, tym krócej – bardziej płaski sernik będzie gotowy szybciej. Przy wyjmowaniu, środek powinien się lekko trząść. Wyciągamy formę z wody, odstawiamy do wystudzenia, a następnie chowamy do lodówki na minimum 8 godzin (najlepiej na całą noc). Po tym czasie gorącym nożem oddzielamy sernik od ścianek formy i delikatnie ją odpinamy. Szpatułką (najlepiej także gorącą) wygładzamy brzegi.

W garnuszku przygotowujemy polewę, mieszając ze sobą wszystkie składniki do ich rozpuszczenia i połączenia. Ciasto przekładamy na paterę, oblewamy przestudzoną polewą i dekorujemy malinami.