Czekoladowy chlebek bananowy według przepisu Kingi Paruzel z książki "Fit Słodkości"
Składniki:
- 2 szklanki purée z przejrzałych bananów (ok. 4 szt.)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanillii
- 1 łyżka octu
- ¼ szklanki oliwy z oliwek lub mleka kokosowego
- ¾ szklanki miodu
- 1¾ szklanki mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ¾ łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szklanki kakao
- 1 łyżka cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- orzechy pecan i banan (do dekoracji)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C z funkcją grzania góra – dół. Foremkę keksową o wymiarach 25 x 12 cm wyłóż papierem do pieczenia. Banany zmiksuj na purée, dodaj do nich ekstrakt z wanillii, ocet, miód i oliwę lub mleko kokosowe.(Uwaga, oliwa poprawi strukturę ciasta, po dodaniu mleka zaś, będzie ono mniej kaloryczne). Całość wymieszaj. Do osobnej miski przesiej mąkę, sodę, sól, proszek do pieczenia, kakao, cynamon i kardamon. Połącz zawartość obu misek, szybko mieszając (ważne, by nie mieszać za długo).
Ciasto przelej do przygotowanej foremki. Na górę połóż przekrojonego na pół banana i udekoruj orzechami. Piecz 45 min, po czym sprawdź, czy patyczek włożony w ciasto jest suchy. Jeżeli nie, wydłuż czas pieczenia. Wystudź w uchylonym piekarniku.