Brownie, historia prawdziwa

To może brzmieć jak tytuł dobrego kryminału, ale powstanie tego ciasta to ciekawostka, którą uwielbiamy powtarzać bez końca. Według najstarszych przepisów ten wypiek ma około 115 lat, a to, że dziś wiemy jak je zrobić, to czysty przypadek. W Stanach popularna jest historia o tym, że pewna bibliotekarka o nazwisku Brown zaprosiła dekady temu na kawę i ciasto czekoladowe swoich przyjaciół - ale niechcący wyszedł jej zakalec (w pośpiechu zapomniała dodać proszku do pieczenia). Nie wyglądał on jednak źle i smakował bardzo dobrze, więc mimo wszystko poczęstowała gęstym i wilgotnym wypiekiem swoich gości. Ci byli zachwyceni i cała blacha zniknęła w sekundę. Ciasto szybko zyskało na popularności i dostało nazwę od jej nazwiska, czyli właśnie "brownie". 

Słodkie i bardzo czekoladowe ciasto to chyba najlepszy sposób na uczczenie naszego ulubionego święta. W końcu Dzień Czekolady jest tylko raz w roku. Poniżej znajdziecie nasze sprawdzone przepisy na brownie

Milka Choco Brownie

Klasyczne brownie - przepis 

Jeśli mielibyście nauczyć się w życiu piec tylko jedne, jedyne ciasto - powinno to być właśnie klasyczne brownie. Uwaga: ten przepis zawiera w sobie ogromne ilości czekolady, więc lepiej nie liczyć kalorii!

Lista zakupów:

-jajka (3 sztuki),

-czekolada (3 tabliczki),

-cukier (2/3 szklanki),

-masło (kostka),

-mąka pszenna (3/4 szklanki),

-proszek do pieczenia (1 łyżeczka).

Jak zrobić brownie?

Roztapiamy oddzielnie masło i czekoladę (można to zrobić w kąpieli wodnej lub rondelku). Jajka ubijamy z cukrem i ciągle miksując dodajemy do nich płynną czekoladę oraz resztę składników. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut, aż ciasto lekko urośnie i poczujemy piękny, czekoladowy zapach.

Brownie z fasoli - przepis

Fasolowe brownie to fit wersja czekoladowego ciasta dla tych, którzy są na diecie albo po prostu wolą zjeść wegańskie brownie. Musicie je spróbować, żeby się przekonać - chociaż nie znajdziemy w nim mąki, jajek czy cukru, smakiem wcale nie odbiega od swojego klasycznego pierwowzoru. 

Lista zakupów:

-soda oczyszczona (1 łyżeczka),

-kakao (3-4 łyżki),

-biała fasola (1 puszka),

-masło orzechowe (2 łyżki),

-daktyle (3/4 szklanki),

-cynamon (szczypta),

-gorzka czekolada (2 kostki).

Jak zrobić brownie z fasoli? 

Wieczór wcześniej trzeba namoczyć daktyle, żeby rano były soczyste. Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, a nasiąknięte wodą owoce mieszamy razem z pozostałymi składnikami i miksujemy. Tak powstałą masę wlewamy do formy na ciasto i wkładamy do piekarnika. Pieczemy minimum 40 minut, aż wierzch brownie lekko popęka. Ciasto lekko ostudzić i podawać z ulubionymi dodatkami. 

Szybkie brownie - przepis

Szybki i prosty przepis na brownie? Zdradzimy Wam sekret - jest idealne dla zabieganych, bo tak naprawdę nie trzeba go robić. Jeśli nie macie czasu albo naszła Was nagła ochota na brownie, spróbujcie nowości Milka Choco Brownie. To miękkie i intensywnie czekoladowe ciastko z kawałkami czekolady Milka i rozpływającym się w ustach czekoladowym środkiem. Kupicie je w dwóch wersjach: pojedyncze ciastko lub większe pudełko z 6 oddzielnie pakowanymi ciastkami (idealnie, żeby podzielić się nimi z przyjaciółką lub znajomymi z pracy). 

Milka Choco Brownie

Jest łatwo dostępne i na wyciągnięcie ręki, więc możecie mieć czekoladowe brownie w pięć minut i w każdym miejscu, bez pieczenia i robienia listy zakupów. Wypróbujecie? My polecamy podawać je w filiżanką ulubionej kawy. Idealne na swoją chwilę przerwy i moment relaksu.