Kuskus, kurczak i spiralki z marchwi z dressingiem z musztardy i soku pomarańczowego.
Dla dwóch osób.
Poziom trudności: niski.
Przygotowanie: 30 minut 
(+2 godziny marynowania).

Składniki
2 udka kurczaka bez kości, oliwa, sól, 500 ml wody, łyżeczka ras el hanout (mieszanka przypraw pochodzących z Maroka), skórka otarta z połowy cytryny, 200 g kuskusu razowego, 2 duże marchewki pokrojone jak spaghetti, garść uprażonych migdałów, 4 pokrojone suszone morele, 2 filiżanki posiekanej świeżej kolendry, sok z połowy pomarańczy, 2 łyżki octu z białego wina, ząbek czosnku, łyżeczka musztardy

Przygotuj marynatę: połącz 2 łyżki oliwy z mieszanką przypraw i otartą skórką z cytryny. Natrzyj nią kurczaka i włóż na dwie godziny do lodówki. Potem wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piecz przez 20 minut. W tym czasie wsyp do miski kaszę kuskus, zalej ją 500 ml gorącej wody, przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 minut. Zrób dressing z 2 łyżek oliwy, soku z pomarańczy, ząbka czosnku, octu z białego wina i musztardy. Wymieszaj kuskus z pokrojonymi udkami kurczaka, ze spiralkami z marchewki, z kolendrą, suszonymi morelami, rozgniecionymi migdałami i polej dressingiem. Gotowe!  

Czarna quinoa z kalmarami, sałatką z pomidorów i sosem aioli
Dla dwóch osób. Poziom trudności: niski. Przygotowanie: 30 minut.
Składniki
180 g czarnej quinoi, 3 ząbki czosnku, sól, 400 ml wody, jajko, 250 ml oliwy, 8 małych kalmarów, ostra papryczka, 2 pomidory, natka pietruszki, sól w płatkach, świeżo zmielony pieprz

Gotuj quinoę w 400 ml osolonej wody przez 15 minut. Następnie odlej nadmiar płynu i odstaw pod przykryciem. Zrób sos aioli: wrzuć do naczynia blendera ząbek czosnku, jajko, trochę soli i wlej 100 ml oliwy. Miksuj składniki bez zatrzymywania, żeby całość się nie rozwarstwiła. Stopniowo dodawaj pozostałą oliwę z oliwek aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Na patelnię wlej dwie łyżki oliwy i usmaż papryczkę i dwa ząbki czosnku. Wyjmij je i smaż kalmary po dwie minuty z każdej strony. Wyłóż na talerz ugotowaną quinoę, dodaj do niej usmażone kalmary, czosnek, papryczkę i pomidory pokrojone w ósemki. Całość posyp posiekaną natką pietruszki, świeżo zmielonym pieprzem i solą w płatkach. Podawaj z sosem aioli.

Poke z łososiem
Dla dwóch osób. Poziom trudności: niski. Przygotowanie: 40 minut (+30 minut marynowania).
Składniki
1/2 cebuli, 140 g świeżego łososia pokrojonego w kostkę, łyżeczka oleju sezamowego, łyżka sosu sojowego, łyżka nasion sezamu, 200 g mieszanki ryżu (dzikiego, czerwonego, basmati), 40 ml sosu ryżowego, 1,5 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli, awokado pokrojone w cienki plastry, 8 rzodkiewek, cebula dymka, kiszony imbir, suszone algi w proszku
Pokrojonego łososia zamarynuj z cebulą, olejem sezamowym, sosem sojowym i nasionami sezamu. Wstaw do lodówki na przynajmniej 30 minut. Wymieszaj sos ryżowy z cukrem i solą, żeby wszystko dobrze się rozpuściło. Ugotuj ryż i polej sosem tak, by w całości go przykrył. Wyłóż ryż do miseczek i dodaj marynowanego łososia, rzodkiewki, awokado i pokrojoną dymkę. Na koniec dołóż kiszony imbir według uznania, posyp wszystko suszonymi algami i nasionami sezamu.
 


Tekst Maite Paternain