Jej uprawa rozpoczęła się w Chinach podobno ok. już 3000 lat p.n.e., skąd dopiero w XVI wieku trafiła do Europy za sprawą portugalskich kupców, by z czasem zawędrować do Wielkiej Brytanii, a stamtąd dopiero do Indii w celu pozbawienia Chińczyków monopolu na herbatę przez Brytyjczyków. Obecnie jest jednym z najczęściej pitych napojów świata i każdy jej miłośnik ma swój ulubiony gatunek i rodzaj podawania. Czarna, zielona, czerwona, biała, a nawet niebieska (ulung), ekspresowa, parzona, w kubku, filiżance, czajniczku, zaparzaczu. Z cukrem, miodem, mlekiem lub cytryną.

Herbaty na całym świecie podaje się nieco inaczej - w Wielkiej Brytanii to tradycyjna popołudniowa herbatka fife o'clock, w Japonii cały ceremoniał picia herbaty, a w Rosji parzy się czaj w samowarze. Zobaczcie jak herbatę podaje się na Instagramie - galeria>>