Warszawska restauracja Signature to doskonałe menu. Wizytę w tym miejscu rekomendują prestiżowe przewodniki po najlepszych restauracjach w Europie - Gault&Millau oraz Michelin. Restauracja zachwyciła nas ostatnio swoim odświeżonym wystrojem. Pisaliśmy Wam o nim TUTAJ. Dziś przybliżamy Wam za to ich wyjątkowy, kulinarnym pomysł - Signature Gwiazd. To autorski koncept nawiązujący do nazwy restauracji. Signature to po angielsku podpis. I tak w restauracji powstały specjalne dania sygnowane przez Szefa Kuchni Wojciecha Kiliana oraz zaprzyjaźnione gwiazdy: Małgosię Sochę, Anitę Sokołowską i Borysa Szyca. Autorskie dania może teraz zamówić każdy gość restauracji Signature.


Co dla gości Signature przygotowała Małgorzata Socha? Lekkiego, gotowanego dorsza z ravioli serowo-szparagowym, z dodatkiem kurek, szparagów i sosem przyprawionym szafranem.

Jestem zachwycona projektem do którego zostałam zaproszona. Gotowanie to dla mnie przyjemność a u boku takiego Szefa Kuchni to także i niesamowita przygoda. Na przestrzeni wielu lat, podczas różnych podróży czy też spotkań poznawałam ogrom smaków i ciekawych połączeń z których wiele z nich wykorzystywałam gotując bliskim. To dla mnie przyjemność móc dodać do menu, które bardzo dobrze znam, danie będące wynikiem moich kulinarnych przygód - mówi Małgorzata Socha.



Anita Sokołowska postawiła na jesiotra, cannelloni z borowikami i kasztanami oraz dynią z grzybami shimeji i figami. Danie jest nie tylko pyszne, ale również pięknie prezentuje się na talerzu.

Chciałam żeby moje propozycja była zdrowa, ale bez przesady. Żeby danie było aromatyczne i rozgrzewające, bo to się nam wszystkim przyda na ciemne i zimne, jesienne dni. - powiedziała nam Anita Sokołowska.


Jaka jest kulinarna propozycja Borysa Szyca? Aktor w komponowaniu swoich smaków pomyślał o wegetarianach i specjalnie dla nich przygotował domowy makaron. Dodatkiem są ukochane przez Borysa trufle. Wszystko zaś zostało polane specjalnym maślanym sosem  Proste, lekkie danie już docenia wielu gości restauracji.  Dla miłośników mięsa aktor przygotował też coś pysznego w bardziej klasycznym wydaniu. To sztuka mięsa z bulionu z sosem chrzanowym oraz z ziemniakami serwowanymi w kamiennych rondelkach. 

Danie główne – sztuka mięsa z chrzanem – to smak mojego dzieciństwa. Typowo polskie, ale unowocześnione, serwowane ze szparagami i marchewką. Pomyślałem też o wegetarianach – zrobiliśmy domowy makaron z oliwą z oliwek i czarną truflą - swoje autorskie potrawy opisał Borys Szyc

Jeśli macie ochotę spróbować kuchni prosto od gwiazd koniecznie zarezerwujcie stolik w Signature.