Żonkile (narcyzy żonkile) to rośliny cebulkowe z rodziny amarylkowatych. Ich nazwa pochodzi od francuskiego słowa jonquille, a to z kolei wzięło się od hiszpańskiego junquillo, którym to zdrobniale określa się trzcinę. Właśnie w Hiszpanii te kwiaty rosną dziko. W Polsce uprawia się je w ogródkach i parkach. Te rośliny trzyma się także w domach jako ozdobne kwiatki doniczkowe albo po prostu jako kwiaty cięte w wazonach.

Cebulki żonkili sadzi się do ziemi na przełomie sierpnia i września. Roślinki są mało wymagające, a ich cebulki całkiem dobrze znoszą ujemną temperaturę kiedy są pod ziemią. Jesienią można je nawozić.  Kwiaty kwitną wczesną wiosną. Są jaskrawożółte i bardzo ozdobne. Świetnie sprawdzą się jako ozdoba mieszkania na Wielkanoc. Będą świetnie wyglądały ustawione w wazonach. Te cięte kwiaty dość długo zachwoują świeżość. Trzeba tylko pamiętać o tym, by nie mieszać ich z innymi gatunkami w tej samej wodzie. Żonkile wydzielają bowiem sok, który przyspieszy więdnięcie pozostałych roślin. 

Popularnym rozwiązaniem jeśli chodzi o dekorowanie wnętrz żonkilami jest kupowanie tych w doniczkach. Najczęściej w sprzedaży występują odmiany King Alfred, Ziva, February Gold, Paperwhite, February Silver, Fortune i Tête à Tête. Jak pielęgnować doniczkowe żonkile? Nie należy dopuszczać do przesuszenia się ziemi. Przekwitnięte kwiaty najlepiej delikatnie wyciąć. Kiedy listki stracą świeżość i także zaczną opadać trzeba je krótko obciąć. Wtedy też kończymy podlewanie. Kiedy cebulki się przesuszą (po kilku tygodniach) można je delikatnie wyjąć i przechować na przykład w papierowej torbie raczej w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu. Będą gotowe do posadzenia w ogrodzie we wrześniu.